Tyskland får en plats i handbolls-VM trots playoff-förlusten mot Polen. Beslutet upprör många inom handbollsvärlden, inte minst förbundskapten Ola Lindgren.

Tysk plats i handbolls-VM upprör

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland förlorade playoff-spelet till VM mot Polen. Men stornationen får nu trots allt en biljett till VM 2015, vilket upprör många inom handbollen. – IHF kör sina egna regler, säger förbundskapten Ola Lindgren till Aftonbladet.

Handbollen har fått en riktig soppa att dras med inför VM.  Egentligen skulle VM-platsen gått till Australien, men Internationella förbundet (IHF) beslöt att peta landet. Man tog helt enkelt bort platsen vigd åt lag från Oceanien och gav istället bort en wild card-plats till Tyskland, som var bäst rankat i VM 2013 av de lag som nu inte lyckats kvala in till VM 2015.

IHF menar vidare att Oceanien inte ska ha en plats eftersom det, enligt bedömningen, inte finns ett fungerande förbund för den regionen.

Handbolls-VM 2015

Ändrade reglerna

8 juli höll IHF ett möte och kom fram till följande:

– Vi tog då tre beslut: 1) Vi ändrade i reglementet så att man har rätt att ta bort ett lag som inte håller den sportsliga kvaliteten som behövs i ett VM. 2) Vi beslöt att Australien inte skulle få vara med i detta VM. 3) Vi bestämde att platsen ska gå till det högst rankade laget i förra VM som inte kvalat in till detta VM ska få platsen – Tyskland, säger svenske Arne Elovsson, som sitter i IHF:s council (beslutades organ).

Island rasar och kräver platsen

Island rasar också och tycker att landet borde fått platsen istället. Man menar att landet har mest rankningspoäng i Europagruppen och hade blivit lovat en plats om något lag lämnade återbud.

Man menar att IHF ändrat reglerna plötsligt och istället gett platsen till det högst rankade laget från VM. Island har skrivit ett brev till IHF där man kräver en förklaring och att landet får platsen i stället för Tyskland.

– De vägrar förstå sanningen. Australien vill delta i VM. Men om de inte hade velat det hade budet gått till Nya Zeeland. Hade de också tackat nej hade platsen gått till EHF och då hade Island stått på tur, säger Elovsson.

Kan göra om det inför dam-VM

Han berättar vidare att man dessutom funderar på att plocka bort en plats inför kommande dam-VM. Eftersom Brasilien vann VM senast får den panamerikanska kontinenten ytterola ligare en plats, och det innebär ett svagt lag till VM. Många undrar nu om inte regeländringarna kommit till för att få in Tyskland, som är en stornation som drar mycket tv-pengar under ett VM.

– Det är ju många som drar den slutsatsen för den är så ”intressant” medialt och handbollspolitiskt. Klart det var enklare när ett lag som Tyskland stod i kö. Jag förstår att det sticker i ögonen på en del, säger Elovsson.

– Klart att det inte känns rätt på ­något sätt, säger landslagets general manager Stefan Lövgren till Aftonbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM 2015

Mer i ämnet