André Myhrer under dagens lag-tävling i St Moritz. Foto: TT.

Sverige tog brons i lagtävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog sin första medalj i alpina VM i St Moritz. Laget körde hem ett brons i mötet med hemmanationen Schweiz som man vann med 3-1 inför storpubliken i solskenet.

– Det känns mycket bra, även om vi hade siktat på att stå i en final är jag väldigt stolt över mina lagkamrater och min egen insats säger Maria Pietilä Holmner till SVT Sport.

Maria Pietilä Holmner, som i lagtävlingen vann alla sina lopp, fick äran att avgöra -direkt från ett sju veckor långt skadeuppehåll.

VM-vintern

När Maria Pietilä Holmner slog Camille Rast med 0,21 och Sverige gick fram till 3-0 var det klart. Då betydde det ingenting att André Myhrer förlorade den sista matchen mot Reto Schmidinger.

– Jag plockar fram mitt bästa när det kommer till att åka mot någon och jag är imponerad över mig själv och att jag kunde åka så fort i dag, säger Maria PH.

Dagens kanske vassaste insatsen gjorde laget när det slog ut regerande mästaren Österrike med 4-1 i kvartsfinalen (Exakt samma tid mellan Maria PH och Stephanie Brunner gav en extra poäng).

Såg ut att bli final

I semin såg Sverige ut att ha greppet mot Frankrike men vinster av Maria Pietilä Holmner och Mattias Hargin räckte inte. I det första åket hade Frida Hansdotter ledningen men på slutet passerade Adeline Baud Mugnier och vann med 0,16. André Myhrer avslutade mot Alexis Pinturault. Svensken fick ett kast och var borta medan fransmannen klarade av att ta Frankrike vidare på tid med 0,06 efter 2-2 i matcher.

–  Det kändes som vi hade chans på guldet, men jag gjorde ett dumt misstag mot Pinturault där jag fastnade i flaggan. Det är små marginaler, säger André Myhrer tilll SVT Sport.

Frankrike vann guldet efter en tajt final mot överraskningen Slovakien som tog landets första VM-medalj. Mathieu Faivre slog Matej Falat med 0,04 i sista åket och klarade hem guldet under vilt franskt jubel.

I backen var Ingemar Stenmark på plats och visade prov på gammal fin teknik.

– De har stor chans, sa legendaren om det svenska laget före tävlingen och blev sannspådd.

Hela tävlingsprogrammet för VM, som sänds i TV4 och Eurosport, hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet