Dopningsexpert: Definitivt fuskare i längd-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sex dagar före längd-VM i Val di Fiemme säger professor Bengt Saltin att bloddopade åkare kommer finnas i startlistorna – och det största problemet är att risken att de åker dit är minimal.

– Om man gör epo på ett sätt som det kan göras, då är risken närmast noll, säger han till SVT Sport.

Professor Bengt Saltin, 78,  är verksam vid universitetet i Köpenhamn. Han har en lång forskningskarriär kring dopningsarbete bakom sig. Han kommer nu med alarmerande påståenden.

Kommer VM vara fritt från dopade åkare?

– Inte en chans att internationella stora tävlingar i uthållighetssporter är helt rena.

Dopade åkare finns med i både längd- och skidskytte-VM, och de som dopar sig på ett smart sätt åker inte dit. Det är professor Bengt Saltins bedömning.

– Det enklaste och bästa sättet är oturligtvis epo. Att ta epo två tre veckor före den aktuella tävlingen, två tre gånger i veckan, låg dos, kan inte upptäckas med nuvarande testmetodik om man inte är otroligt lyckosam. Säg att man ska ha ett positivt urin-epo-test så ska man ta ett urinprov inom 24 timmar efter att den sista dosen har getts. Och hur ska man säkra att man gör det?

Ja, varför åker de som manipulerar med sitt blod inte dit i högre omfattning?

– Det beror på att det inte finns ett tillräckligt känsligt test för epo. Det är verkliga misären när det gäller den här typen av dopningskontroll. Den andra delen som en del förstärker effekten med inför den aktuella tävlingen är att ha med sina egna röda blodkroppar och ge dem kvällen innan. För den typen av blodmanipulation finns det inga test idag. Det ska vara att man tar dem på bar gärning, att det ligger en nål i en ven och det droppar in egna röda blodkroppar, men det kräver en typ av personkontroll som är väldigt svår att genomföra.

– Min bedömning, i alla fall för några år sedan, är att skidskytte har större problem än längdåkningen. Det beror på att internationella förbundet i skidor har ett rätt finmaskigt kontrollsystem.

Många höjde på ögonbrynen när Ukraina tog både guld och brons i skidskytte-VM?

– De är säkert duktiga skidskyttar. Men det har varit ett land som man misstänkt för att dopning förekommer. Men det är inte det enda landet som man misstänker.

Hur många länder handlar det om?

– Om vi tar skidskytte och längdskidåkning är det väl en fyra-fem länder som man skulle vilja ha bättre kontroll i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.