Panik i skidskyttetoppen efter åkarprotester

Uppdaterad
Publicerad

I går trodde sig det internationella skidskytteförbundet IBU ha löst problematiken kring dopningen i Ryssland inför VM i Hochfilzen med att hålla ett extrainsatt styrelsemöte. Åkarna med Martin Fourcade och Ole Einar Björndalen i spetsen var inte alls nöjda med de lama åtgärder som presenterades och i dag meddelar IBU att man ska hålla ytterligare en extrakongress före VM.

– Vi vill ha ett rent mästerskap som kommer här om några veckor. Då måste vi ha en reaktion från IBU. Vi kan inte vänta i 1,5 år på att kongressen ska göra något, sa Björndalen efter lördagens möte. VM avgörs 6-19 februari. 

Världscupsuveränen Martin Fourcade som tidigare i vinter försökte få en bojkott mot Ryssland var irriterad.

– Jag är förbannad, sa fransmannen till NRK.

31 ryska skidskyttar nämndes i McLaren-rapporten – och två är redan avstängda som följd av IOK-utredningar.

I dag meddelade det internationella skidskytteförbundet, IBU, att man går vidare med ”fördjupande utredning” av sju ryska skidskyttar.

Finns inte tillräckligt med bevis

– Det finns inte tillräckligt med bevis mot de övriga 22 idrottarna för tillfället, säger IBU:s ordförande Anders Besseberg.

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, kallade i kväll till presskonferens efter ett extrainsatt styrelsemöte under lördagskvällen.

I vinter har 160 aktiva gått samman och skrivit under ett upprop där man kräver hårdare sanktioner när det kommer till dopning.

Bakgrunden till brevet är de 31 ryska skidskyttar som nämnts i McLaren-rapporten.

Två av de 31 skidskyttarna har fått avstängningar av IBU sedan den internationella olympiska kommittén inlett dopningsutredningar mot dem.

”Finns orsak att gå vidare”

I dag meddelade IBU att man går vidare med egna utredningar av sju av de 29 övriga ryska skidskyttarna – medan man lägger övriga 22 åt sidan för tillfället.

– Det är sju stycken som vi nu gör fördjupande utredning med. Där det finns orsak att gå vidare, fyller IBU:s vice ordförande Olle Dahlin i.

IBU meddelade även att det ryska förbundet nu har fram till den 7 februari att klargöra sin roll i dopningskandalen. Blott två dagar senare inleds också VM i Hochfilzen.

– Där har vi satt riktig press på det ryska förbundet, säger Dahlin.

”Vill ha ett rent mästerskap”

Både Martin Fourcade och Ole Einar Björndalen – som båda efterlyst hårda tag – närvarade vid mötet. De var inte nöjda när de lämnade.

Björndalen uttryckte sin besvikelse.

– Vi vill ha ett rent mästerskap som kommer här om några veckor. Då måste vi ha en reaktion från IBU.

Dahlin förstår åkarnas frustration:

– Vi är alla lite frustrerade. Det blir väldigt mycket juridik av de här sakerna. Vi är tvungna att se till att vi har tillräckligt med underlag när vi tar beslut. Annars går det till Cas (idrottens skiljedomstol reds anm.) eller civil domstol och beslutet upphävs. Det vore ett nederlag i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.