Kalla vann i stor stil

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla vann skidpremiären i Bruksvallarna i stor stil. Den svenska stjärnan var en dryg halvminut före tvåan över 6 km klassiskt.

– Vilken start för klubben Piteå, säger en glad Kalla och syftade på klubbkamraten Sofia Henriksson, som slutade tvåa 37 sekunder bakom Kalla.

Segermarginlaen var ett riktigt styrkebesked av Kalla, som kände sig osäker före start efter problemen hon haft med en ond skuldra.

Världscupen i längdskidor

– Hon är nog lite osäker på vart hon står. Hon har inte kunnat köra några riktiga fartpass de senaste tre veckorna, sa tränaren Magnus Ingesson till SVT Sport, precis före start.

”Aldrig varit så osäker inför en premiär”

Och Kalla var knappt kontaktbar innan hon gav sig iväg. Hon såg totalt fokuserad ut  – vilket hon var.

– Jag har aldrig varit så osäker inför en premiär innan. Jag satte på mig mina skygglappar i dag. Jag ville bara vara i min åkning, berättar hon för SVT Sport, om agerandet före start.

Det en koncentartion som även syntes i form av perfekt åkning i spåren.

– Jag hade riktigt bra skidor i dag. Kändes kontrollerat, det funkade bra tekniskt. Det känns skönt att få en go känsla efter en premiär, säger Kalla till SVT Sport

”Svåraste förhållanden vi kommer få i år”

Men förhållandena i Bruksvallarna var inte optimala. Det bjöds på sockriga spår.

– Det var kanske de svåraste förhållanden vi kommer få i år. Det känns extra bra därför, säger Kalla om hur hon tacklade de sladdriga spåren.

Förutom Kalla så är Sofia Henriksson från Piteå en glad överraskning som tvåa. 20-åringen var 37 sekunder bakom Kalla i mål och 13 sekunder snabbare än OS-silvermedaljören Anna Haag.

– Det gick över förväntan, mycket över förväntan. Jag hade kul där ute. Jag brukar vara väldigt nervös, men det var jag inte i dag. Jag har hittat en bra rytm i min träning. Det har flutit på felfrit, sa Henriksson till Expressen efter andraplatsen i dag.

Henriksson har till i år fått chansen i landslagets utvecklingslag Team 2015.

”Detta känns otroligt smickrande och är även en riktig tändvätska till att fortsätta slita och träna alla de timmar och intervaller som behövs för att nå ännu högre upp i resultatlistorna. För bättre vill jag bli och med målsättningen att bli bäst i världen har jag valt att satsa på min idrott på heltid”, skrev Henriksson på sin egen hemsida tidigare i höst.

Haag nöjd tvåa

Anna Haag var nöjd trots att hon var distanserad med nästan en minut av Kalla.

– Det är den bästa premiären jag gjort på flera år. Jag fick bra svar mentalt och kunde undvika negativa tankar, säger Haag till SVT Sport.

Resultatlista >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet