Charlotte Kalla jublar efter målgång. Foto: Bildbyrån

Uppvisning av Kalla i VM-genrepet – mer överlägsen än Björgen

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla utökade sitt SM-rekord och vann sitt 24:e individuella guld efter att ha varit överlägsen på skiathlonen över 15 km i Söderhamn. Till synes oberörd gled hon över mållinjen. Det var ett styrkebesked som lovar gott inför VM och ett perfekt ”svar” till Marit Björgens insats i norska mästerskapen.

– På VM kommer det att gå riktigt fort så jag ville få en tuff öppning för det kommer norskorna att göra vid VM. Jag behöver 15 km i ett tufft tempo. Det funkar inte att köra som i Falun, säger Kalla till SVT Sport.

– Jag hade min ficklampa och sket fullständigt i de andra. Nu ska jag släppa upp formen ännu mer. Det har varit ett annat sting framför allt i återhämtningen under SM, funderar Kalla som har VM i tankarna.

Noterbart är att Marit Björgen vann NM i går på samma distans 1.22 före Maiken Caspersen Falla och ännu mer före Heidi Weng. Kallas lopp i dag var i minst samma klass. Sett till den här helgen kan VM utvecklas till en duell mellan Kalla och Björgen.

Spräckte fältet efter en kilometer

Redan efter en dryg kilometer spräckte hon fältet och borrade sedan på solo på väg mot guldet. Vid skidbytet var Kalla 43 sekunder före Stina Nilsson, som slog Kalla på 15 km klassiskt i Faluns världscuptävling förra helgen. I mål var tvåan Stina Nilsson 1.37 efter Kalla.

– Jag hade inte riktigt det fäste jag ville ha och slet på det klassiska men jag fick träna på det också och är nöjd. Jag står där jag vill stå inför VM, säger Stina Nilsson som har tränat på ordentligt efter Falun förra helgen.

– Charlotte Kalla hade inte kunnat få ett bättre SM. Det känns som om hon kan få till ett topplopp som gnistrar i VM där hon kan slåss med världseliten, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Emma Wikén slutade trea, och fick efter prisceremonien beskedet att hon är uttagen till VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.