Hanna Öberg ska man ha koll på under årets skidskyttesäsong menar Björn Ferry. Foto: Bildbyrån

”Kan bli bättre än förra året”

Uppdaterad
Publicerad

Här är Björn Ferrys dom inför helgens världscuppremiär i Östersund. SVT-experten tror säsongen blir ett lyft för svensk del. ”Man kan förvänta sig att det kommer bli bättre resultat i år än förra året”, säger han.

I helgen är det världscuppremiär i skidskytte i Östersund – mixedstafetten sänds direkt i Vinterstudion på söndag. Tävlingarna i Östersund fortsätter sedan nästa vecka. I går presenterade Wolfgang Pichler den svenska truppen – med flera unga talanger. Inte minst är det många som tror att Hanna Öberg, som vann två guld på JVM i fjol.

SVT:s expert Björn Ferry tycker det ser bra ut på herrsidan och ”kanske lite extra bra på damsidan”.

Vinterstudion

– Hanna Öberg och Jesper Nelin tror jag har störst chanser att nå riktigt långt, säger Ferry.

– Öberg har ju vunnit dubbla junior-VM och hållit på med skidskytte sedan hon var liten. Hon kommer inte från längd och då åkte hon ändå fortast av alla och vann här i tävlingen inför (Sverigepremiären i Östersund).

Det gjorde även Nelin.

– Han är en oslipad diamant som har potential, det visade han redan i fjol. Kan han upprepa det i världscupen tror jag det kan räcka riktigt långt. Han har en hög högstanivå, säger SVT:s expert.

”Bättre i år än förra året”

Vad kan man förvänta sig av den här säsongen?

– Man kan förvänta sig att det kommer bli bättre resultat i år än förra året. Hur högt de kan nå är svårt att säga, men jag tror damlaget kan skrälla i en stafett och nå pallen redan i år. Sen hoppas jag vi får in två herrar och två damer topp tio på några tävlingar i år, säger han och fortsätter:

– Kan de lyckas med det är prognosen bra inför OS 2018 och hemma-VM 2019 som är de stora målen.

Världscupen i Östersund

Söndag 27 november

15.30 Mixedstafett SVT1

18.00 Singel mixedstafett SVT2

Onsdag 30 november

18.00 Distans, damer SVT2

Torsdag 1 december

18.00 Distans, herrar SVT2

Lördag 3 december

11.45 Sprint, damer SVT1

14.45 Sprint, herrar SVT1

Söndag 4 december

11.15 Jaktstart, damer SVT1

13.20 Jaktstart, herrar SVT1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet