Erik Sävström kämpar mot ryssen i kylan. Foto: Bildbyrån

Straffmissar knäckte Sverige i bandy-finalen

Ryssland vann VM-finalen i bandy mot Sverige med 3-2 efter att Sverige bränt två straffar.

I en stor pälsmössa med rykande mun förklarade förbundskaptenen Jonas Claesson sin besvikelse.

– Det var ju den här matchen vi ville vinna, skit samma hur det sett ut innan vi kom hit. Och det var en jäkla kamp och fight och vi fick ju inte precis någon energi av straffmissarna, säger han till TV4 från isen på  mäktiga Trudstadion.

Bandy-VM 2014

– Vi hade ju vassa lägen men bollen hoppade och for och gick utanför, säger Claesson som var imponerad av skick- ligheten vid det ryska 3-2-målet.

Det var häftiga scener när ryssarna höjde bucklan till nationalsången, vilket senare avlöstes av The Queens ”We are the champions”.

I mitten av den andra halvleken avgjordes matchen när Jevgenij Ivanusjkin gjorde 3-2. Han blev frispelad på vänsterkanten och hittade en lucka mellan målvakten Anders Svenssons ben.

Några minuter senare fick Sverige en gyllene chans efter att återigen ha fått en straff för en brytning med för hög klubba i straffområdet. Patrik Nilsson fick chansen efter att Christoffer Edlund missat en straff i den första  halvleken.

Hammarbyspelaren sköt dock högt över i en svagt slagen straff.

I början av den andra halvlek kvitterade Sverige till 2-2. Patrik Nilsson var aggressiv och knackade in bollen med ryggen mot målet, en kraftfull rörelse.

Matchen försenad efter domarskada

I samband med målet skadades domaren, en benskada, och matchen blev avbruten. Han fördes bort i en ambulans som snabbt kom in på isen. Domaren hade våldsamma smärtor. Inga tv-bilder visade exakt vad som hände.

Det tog 13 minuter innan matchen kom igång igen med en ny domare, den finländske fjärdedomaren. Båda lagen var kvar ute på isen under tiden.

Sverige fick annars en kanonstart. Efter drygt två minuter gjorde Daniel Berlin 1-0 efter en hörnvariant där han kastade sig mot den främre stolpen och föste in bollen efter isen.

Bara minuten senare fick Ryssland straff efter att Per Hellmyrs fått bollen på armen vid en hörna. Zakharov klippte in bollen högt och Anders Svensson i det svenska målet hann inte reagera, 1-1.

Strax före pausen gjorde Sergej Lomanov 2-1 till Ryssland efter att ha fått flera chanser framför svenska målet.

Strax efteråt brände Christoffer Edlund en straff för Sverige. Han missade målet efter en träff högt på bollen i en rörelse som såg spänd ut i den 27-gradiga kylan.