Sveriges Johan Esplund får Finlands Ilari Moisala på fall. Foto: TT Nyhetsbyrån

Osannolik kross av bandyherrar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann semifinalen mot Finland i bandy-VM med osannolika 10-1.

Det stod 3-0 i paus vilket var i underkant. I början av andra halvlek rasslade det till och målen trillade in i jämn takt. Det största jublet från den fåtaliga publiken i Chabarovsk kom när Vänersborgs Mikko Lukkarila fixade matchens sista mål, tröstmålet, 1-10.

– Vi var ju kanske inte illa ute men finnarna började bra och hade något läge men på slutet kunde vi vila oss till VM-finalen som blir enorm, säger kaptenen Andreas Westh till TV12.

Bandy-VM 2015

Nu blir det en dags vila innan finalen (mot vinnaren av Kazakstan-Ryssland) som spelas 08.00 lördag morgon svensk tid.

– Det ska bli skönt med en vilodag. Nu får vi gå ner till floden titta på vad som händer i staden, säger tremålsskytten Daniel Andersson.

”Blir en magisk final”

När lagen möttes i gruppspelet vann Sverige med 5-1 och det tippades att semifinalen skulle bli betydligt tuffare. Men Finland hade ingenting förutom ett friläge i början av matchen att komma med.

– Det är ju finalen som vi sett fram emot sedan VM började. Det kommer att bli magiskt, en av de  häftigaste matcher man kommer att spela, säger Christoffer Edlund, som inte tror att han kommer att höra så mycket beroende på det enorma oväsen som de ryska fansen kommer att sprida.

Den svenska finalplatsen är den fjärde raka, men Ryssland har vunnit de två senaste VM-finalerna.

Sverige har tagit elva VM-guld genom tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bandy-VM 2015

Mer i ämnet