Världscupen i längdskidor kan få ytterligare en svensk tävlingsort i år. Foto: Bildbyrån

Östersund vill ta över världscupavslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Ryssland avsade sig arrangörsskapet för världscupavslutningen i mars har Östersund anmält sitt intresse. ”Det är bra för Östersund, då sprider vi längdsporten på fler orter i Sverige”, säger Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet till SVT Dalarna.

Som en följd av McLaren-rapporten och dopningsavslöjandena i Ryssland avsade sig Tiumen arrangörsskapet för världscuptävlingarna 16-19 mars.

Internationella skidförbundet har inte gått ut med någon officiell förfrågan, men flera orter ska ha anmält intresse av att ta över tävlingarna från Ryssland.

Det ska bland annat handla om Quebec i Kanada, Planica i Slovenien, Ruka i Finland samt Norska Trondheim, rapporterar SVT Jämtland.

Nu har ger sig också Östersund in i leken.

– Det är bra att Östersund får möjligheten, då sprider vi längdsporten på fler orter i Sverige, säger Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet, till SVT Dalarna.

”Fantastiskt om vi skulle få det”

Östersund SK, Åsarna IK, Spikbodarna IK och Ås IF har bildat en allians för att klara arrangemanget. Även Östersunds kommun går in med finansiella garantier för att få arrangemanget till Skidstadion i Östersund.

– Det är helt fantastiskt om vi skulle få det, vi hade en världsctävling 2015, men det här är en större fjäder i hatten eftersom det ju är säsongsavslutning, säger tävlingsledaren Tommie Jirhed till SVT Jämtland.

– Inför en sådan här tävling brukar innebära två års förberedelser och det kan vi nu komma att behöva ordna på tio veckor.

Falun väljer att avstå

Nästa helg arrangeras världscuptävlingar i Ulricehamn, och veckan därefter i Falun. Just Falun anmälde förra veckan sitt intresse för att ta över även de avslutande tävlingarna i mars men nu har alltså staden avstått.

– De ekonomiska riskerna är för stora och vi har fullt upp med att se till att tävlingarna i månadsskiftet blir så bra som möjligt. Det är svårt att få ihop sponsorer och kommunen har varit tveksam, säger skidspelsgeneralen Jimmy Birklin till SVT Dalarna.

Världscuptävlingar i Sverige

Två svenska orter står redan som världscuparrangörer denna säsong:

21-21 januari Ulricehamn

28-29 januari Falun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.