Djurgården besegrade HV71 i första SM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Trots en konstant sjungande hemmapublik blev det bortalaget Djurgården som vann den första SM-finalmatchen med 0–1 inför 2 352 åskådare i Jönköping.

– Det var rättvist, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Båda lagen spelade sin första SM-final efter att ha stått för skrällsegrar i sina respektive semifinaler. HV71 slog ut regerande mästaren Luleå i två raka matcher, medan Djurgården snuvade fjolårsfinalisten Linköping på en finalplats efter 2–1 i matchserien.

Djurgården, som SVT:s expert Maria Rooth ser som favorit i finalserien, gjorde också matchens första och enda mål. Rebecca Stenberg, som så sent som för ett par dagar sedan togs ut som reserv i Leif Boorks VM-trupp, tillskrevs det första målet efter att pucken studsat lurigt i röran framför Sabina Eriksson i HV71-kassen.

– Lite oväntat med tanke på att HV71 har haft största initiativet i matchen såhär långt, säger Maria Rooth.

– Bra inramning och kul med mycket publik, det är vi inte bortskämda med. Bra fart på matchen också. Vi börjar lite segt, men kommer igång under andra halvan och går mer rakt på målet, säger Djurgårdens målskytt Rebecca Stenberg efter den första perioden.

”En mycket sevärd final”

I den andra perioden blev det mer och mer tryck från HV71. Smålänningarna jobbade till sig två utvisningar på kort tid och Djurgården var hårt pressat under den andra delen av mittperioden. Djurgården fick visserligen ett friläge när Hanna Olsson fick tag på pucken på vägen från utvisningsbåset, men Sabina Eriksson höll tätt.

Jenni Asserholt var närmast att fixa en kvittering för HV71, men mittperioden blev mållös.

– Det är fortsatt en mycket sevärd final. Att det är målsnålt överraskar i alla fall inte mig, med tanke på att det är två fantastiska målvakter i Sabina Eriksson och Lovisa Berndtsson, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam om den intensiva andraperioden.

”Det var rättvist”

SVT:s expert Maria Rooth lyfte vid ett flertal gånger fram att HV71 skjuter alldeles för lite, ett problem de enligt henne måste jobba med för att kunna vinna SM-guldet.

Trots detta hade HV71 inte ont om chanser. Fanny Rask, med sin rappa och kluriga spelstil, låg bakom mycket för hemmalaget.

– Det händer mycket kring henne. Det är kul att se henne spela med sådant självförtroende, säger Maria Rooth.

Det blev dramatiska slutminuter, men Djurgården lyckades hålla tätt och vinna den första finalmatchen i matchserien i bäst av tre.

– Under stora delar av säsongen har vi gått runt på mycket folk, men vi har också spetsspelare. Vi har kommit ihop mycket bättre som grupp nu på slutet, säger Djurgårdsmålvakten Lovisa Berndtsson.

– Det var rättvist. Djurgården har spelat med en riktigt bra defensiv, inga riktigt farliga chanser för HV71, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.