Northugs märkliga gest – och Emil Jönssons tjuvstart

Uppdaterad
Publicerad

VM-sprinten i Lahtis var långt ifrån de svenska herrarnas – och inte gick det bättre i VC-sprinten i Drammen som avgjordes idag. Värst gick det för Emil Jönsson som diskades redan i starten. Samtidigt imponerade Petter Northug i sin kvart med en galen spurt och en märklig segergest.

– Jag är inte bättre än så här just nu, sa Northug skämtsamt till NRK efter loppet.

Från herrkvalet lyckades tre av sex svenskar ta sig vidare: Teodor Peterson, Emil Jönsson och Oskar Svensson. Men sedan tog det stopp.

Teodor Peterson blev utslagen i en kvartsfinal där en adrenalinstinn Petter Northug flög fram på upploppet, för att sedan ställa sig i vägen för de resterande i målfållan.

– Petter gör en lite konstig manöver, det är ju fajt om andraplatsen på upploppet. Jag vet inte vad han menar med det där, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Petter fortsatte med att leverera skämt i mixade zonen:

– Jag hade gärna gått hårdare på slutet, men jag är inte bättre än så här just nu, säger han till NRK.

Se klippet i spelaren ovan.

Emil Jönsson diskad – i starten

I den andra kvartsfinalen var det dags för Emil Jönsson att testa formen. Men efter en tjuvstart var hans VC-sprint över för den här gången. Jönsson som hade ett gult kort med sig från kvalet.

– Det var ju ett otroligt snöpligt slut för Emil Jönsson, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Inte heller Oskar Svensson höll hela vägen i sin kvartsfinal och slutade trea.

Kläbo imponerade

20-årige norrmannen Johannes Hösflot Kläbo imponerade ända fram till final där han drog ifrån tidigt i loppet. Men på upploppet tivingades han kapitulera för landslagskollegan Eirik Brandsdal som tog hem vinterns första seger, före just Kläbo och ryssen Ustiugov. Northug slutade fyra.

Stina Nilsson tog revansch efter fallet i Lahtis och vann damernas sprint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.