Stina Nilsson hemma efter succétouren: ”En stor chock”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har landat i Sverige igen efter succén i Tour de Ski. Att hon skulle nå en tredjeplats hade hon inte ens själv vågat drömma om. ”Det var en stor chock för mig”, säger svenskan till SVT Sport.

Tour de Ski blev en enda lång framgångssaga för Stina Nilsson. Efter att ha vunnit den inledande tävlingen, i sprint, vann Nilsson tre ytterligare etapper efter imponerande lopp. Hon blev till slut totaltrea i touren efter det avslutande kraftprovet uppför slalombacken Alpe Cermis.

Under måndagen kom Nilsson hem till Sverige igen, och försöker nu smälta det som blev hennes stora genombrott på längre distanser.

Tour de Ski

– Det  är något jag jobbat för väldigt länge, jag har velat bli duktig i distans, så det är jättekul och det tar jag med mig inför fortsättningen.

Hade du förberett dig för att det skulle ge resultat under Tour de Ski?

– Inte just nu, under Tour de Ski. Det var en stor chock för mig också så det var superkul. Det är kul för fortsättningen att känna att man kan vara på pallen även i distans. Det trivs jag väldigt bra med att kunna veta.

– Jag är fortfarande samma människa, samma person, så på så sätt är jag samma människa. Men det är väl mer att jag känner att det går.

Vila väntar för Nilsson

Nilsson var ett aktat namn redan innan touren, men främst i sprint. Nu har genomslaget blivit än större nu hos det svenska folket och i längdvärlden. Och hejaropen har varit många.

– Det är många som hör av sig i sociala medier och även nu på flygplatsen. Jag har inte varit i Sverige mer än 20 minuter, så det är väldigt nytt, men vi får se.

Nilsson står över helgens världscuptävlingar i Toblach, och står på startlinjen igen när världscupen kommer till Ulricehamn helgen därpå.

– Jag ska bara hem och vila nu och har inte börjat tänka på nästa gång jag ska tävla än, säger Nilsson.

VM i Lahtis avgörs 22 februari till 5 mars. Räkna med att Nilsson inte vill vara sämre där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet