Petter Northug. Foto: Bildbyrån

Norsk dominans i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Det har aldrig blivit norsk totalseger i Tour de Ski. Nu är det nära. Martin Johnsrud Sundby blev tvåa på 10 km klassiskt, endast slagen av Petter Northug, och behåller totalledningen.

– Jag har ett fantastiskt team. Jag har återhämtat mig bra och är i toppform, säger Johnsrud Sundby till SVT Sport.

Inför den sista etappen, som avslutas med klättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme, ligger Sundby 48,5 sekunder före landsmannen Northug.

Tour de Ski 2013

Norrmän la beslag på de fyra översta platserna på dagens etapp. Northug avslutade mycket starkt och verkar ha hittat formen lagom till OS.

– Jag hade en bra dag. Det går bättre och bättre, säger Northug.

Halfvarsson tappade

Calle Halfvarsson hade en mindre bra dag. Han körde in som elva på dagens etapp, 50,4 sekunder efter täten. I sammandraget är han 2.04 bakom ledande Martin Johnsrud Sundby.

– Jag kände mig pigg och tyckte att skidorna gick bra, men det var inte tillräckligt bra för att hänga med Northug och Johnsrud Sundby, konstaterar Halfvarsson.

Norrmännen, som dominerade stort i dag, körde med klister under skidorna. Det gjorde emellertid inte svenskarna.

– Jag gick på ruggade skidor. Jag tycker att de kändes lite säkrare, men kanskeklister gick lite lättare, säger Halfvarsson, som är femma istället för sexa inför avslutningen efter det att kanadensaren Alex Harvey hoppat av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski 2013

Mer i ämnet