SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Nyhet • Aftonbladet sa värme hela nästa vecka sedan bakslag norr i från säger ni samma?

Det råder stor osäkerhet om det blir ett bakslag eller inte, men det är inte omöjligt heller. Just nu råder det ingen samsyn hos de olika vädermodellerna.

Pinnat inlägg

OBS! Månadsöversikten för maj kommer att behöva uppdateras. Atmosfären verkar vara både svårberäknad och svårtolkad just nu och de stora osäkerheterna beror på det. Har varit såhär mer eller mindre flera månader nu. Klart torrare och potentiellt varmare signaler än väntat i nästa vecka än väntat. Vi avvaktar och ser hur det utvecklar sig kommande dagar.

Det är mycket möjligt att avvikelsen är tillfällig och att det lägger sig mer i linje med översikten efter ett par dagar.

Rejält med tid för vädret! • Ni borde faktiskt få rejält med tid både i Rapport och Aktuellt? Varför inte förlänga programtiden eller plocka bort lite av nyheterna istället? Det är så mycket nyheter jämt! Men väldigt lite tid för väder.

Korta sändningar idag = kortare tid. Ibland får vi längre prognostid också. Beror lite på.

Eva • Det här är väl samma som "Fråga meteorologen"? Fast nu med ny bild? Annars som förut?

Ja! Ny bild med oss alla!

Hur ska vi veta innan? • Angående det ni skriver nedan om vädret som kommer att visas lite "till och från" "mer sällan" i TV. Hur ska vi hålla reda på när ni visar vad? Är det inte bättre att det är samma veckoväderschema jämt. Så att vi alltid vet vad som kommer?

Det är inte längre standard att vi visar tiodygnsprognos i Rapport 19.30 på torsdagar. Det beror på att det ofta är en ganska nyhetstung dag. Skulle vi få mer tid kan det hända att den dyker upp. I Aktuellt kan det hända att den är med oftare - det är två helt olika sorters sändningar. Även där gäller i mån av den tid vi får som ofta kan variera beroende på vad som händer i själva sändningen.

Sammanfattningsvis: https://www.svt.se/kontakt/sa-arbetar-svts-meteorologer-med-vaderprognoser

Nästan "heligt" med vädret! • Ni skriver att man kan titta på webben. Men det är många äldre som varje dag ser fram emot vädernyheterna. Så ni måste nog tänka på dem också. Och faktiskt finnas på TV för alla dem. Mina släktingar till exempel tittar alltid på vädret. Och det är något nästan "heligt" över det. Då får man inte störa.

Vädret i våra nyhetssändningar försvinner inte! Det är snarare en fråga om att det kanske finns mer kartor eller annat vi visar på webben och inte i TV.

Ett exempel är vår 10-dygnsprognos som vi producerar varje torsdag. Den kommer mer sällan visas i Rapport på torsdagar framöver (dock till och från i Aktuellt). Däremot kommer den finnas på webben varje torsdag.

Maj • Det är tydligt hur klimatförändringarna har påverkat hela världen med ett varmare klimat , men i Sverige bara regnar det och är kallt . Vad hände med den klimatförändringen ?

Globalt sett har vi haft rekordhög global medeltemperatur 11 månader i rad enligt Copernicus (Europeiskt klimatsamarbete). Men du måste komma ihåg att variationer i vädret också fördelar luftmassorna. I Sverige och resten av norra Europa har vi under flera månaders tid återkommande hamnat i ett läge med kalla luftmassor. Storskaliga vågrörelser i atmosfären har gjort att det blivit så. Samtidigt har det varit en mycket mild, bitvis extremt mild vinter i USA och Kanada - dels beroende på klimatförändringarna men att det stuckit ut så mycket just där, just den vinter beror också på vädervariationer.

Alltid spännande och intressant här! • Hej! Är det här det nya nu? Allt det gamla kan man läsa det någonstans? Det var många intressanta frågor och svar på allt möjligt spännande kring vädret. Frågor som man inte ens kunnat ställa själv för man visste inte om att vissa saker inom väderområdet fanns. Grönlandsblockering, Saharasand, olika molntyper och mycket mera har jag nu fått lära mig en hel del om. Kanske kan man få läsa det gamla ett litet tag till? Och så ett stort tack till er alla!

Om det är månadsöversikten du syftar på är den inte uppdaterad än. Här i chatten borde det mesta ligga kvar av våra svar.

Jesper • Att Atmosfären är så kaotisk just nu. så mycket att månads översikten behöver uppdateras. måste väl vara mycket pga vi går över från El nino till La nina?? och det brukar ju kasta om saker litegrann. eller vad tror ni?

Vi går mot ett neutralt läge, sen troligen La Niña. MJO är igång men är relativt svag och jag tror det påverkar modellerna. Ingen statistisk produkt har legat bra med utvecklingen på sistone. Det verkar som att atmosfären går direkt till något som liknar översiktskartan för vecka 21-22 och "hoppar över" vecka 20.

Richard • Har den "blå punkten" i Atlanten söder om Grönland försvunnit? Den intresserade alla klimatforskare eftersom området avvek kraftigt i temperatur. Kanske det är samma sak med oss, som ligger i en "blå bubbla" med kall luft? Samtidigt som övriga världen får det allt varmare för varje år.

Du blandar ihop lite allt möjligt här. Den "blå bubbla" som vi haft över Skandinavien (och även andra delar av norra Europa) de senaste månaderna i ett antal omgångar hänger framförallt ihop med variationer i vädret och att vissa storskaliga rörelser och fasförskjutningar av Rossbyvågorna gynnats mer än andra.

Den kalla havstemperaturbubblan söder om Grönland som också speglas i klimatprognoser för lufttemperaturen hänger ihop med flera olika faktorer. Den skulle potentiellt kunna gynnas av olika saker. Dess förekomst styrs dock också av vädret och hur lågtrycksbanorna går.

Richard • Den här våren påminner mycket om upptakten till sommaren 2017. Snö i södra Sverige till och med i maj och sedan en vissen sommar med knappt en dag över +25. Mika Rantanen vid Meteorologiska institutet i Finland skriver i ett inlägg att väderprognosen för maj och juni liknar samma period 2017. Den svala sommaren beskrevs då av många som den ”sämsta någonsin”. Jag kan hålla med, men inflika, 1987 var nog värre.... Vi får verkligen hoppas att vädret inte har något minne".

Det stämmer att det finns likheter. Men potentiellt också en del skillnader. En av likheterna, det vill säga dubbla omgångar med kyla - en längre i april och en längre i maj - verkar inte bli av. Om du tittar på månadsöversikten (som ännu ej är uppdaterad, förhoppningsvis imorgon) så verkar atmosfären helt skippa den storskaliga situationen för vecka 20 som var tämligen sannolik för bara några dagar sen, till något som mer liknar kartan för vecka 21-22. Det går stick i stäv med 2017.
Det är väldigt svårt att avgöra åt vilket håll det barkar bara baserat på liknande väderhändelser. Man måste analysera atmosfären ordentligt.

Wictor Ekman 21 år gammal • Jag tycker om er alla metrologer 👍

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.