Partibytare mellan valen

Hur har väljarna rört sig mellan partierna från riksdagsvalet 2018 till EU-valet 2019? Klicka på ett parti och se hur partiets väljare röstade i de två valen.

Liberalernas väljare minst lojala

Bara 36 procent av de som röstade på Liberalerna i riksdagsvalet 2018 röstade på partiet i dagens EU-val, visar SVT:s vallokalsundersökning. Den genomsittliga lojaliteten mellan valen för de andra partierna var 62 procent. En stor del av Liberalernas tidigare väljare har istället gått till Moderaterna och Centerpartiet.

M och KD byter väljare

Kristdemokraterna tappar 18 procent av sina tidigare väljare till Moderaterna, samtidigt som 27 procent av tidigare M-väljare går till KD.

En fjärdedel av Miljöpartiets väljare röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet och 16 procent röstade på Vänsterpartiet. Men miljöpartiet får också 10 procent av sina röster från tidigare C-väljare.

Alla siffror viktades om mot det preliminära valresultatet den 27 maj

Se alla Valu-visualiseringar här

Här visar vi partibytare baserat på vad väljarna själva angett i SVT:s vallokalsundersökning. Klicka på partiloggan i stapeln till vänster för att se var de som röstade på det partiet i riksdagsvalet 2018 har röstat på i EU-valet 2019. Klicka på partiloggan i stapeln till höger för att se var partiets väljare kom ifrån.

Om visualiseringen

Resultatet baseras på väljarnas svar på frågorna ”Vilket parti röstade du på idag?” samt ”Vilket parti röstade du på i förra riksdagsvalet 2018”?

Strömmarna visar svaren från väljare som i båda valen röstat på något av de partier vi har med i sammanställningen. Förstagångsväljare samt personer som röstade blankt, avstod från att rösta och som inte minns hur de röstade räknas inte. Men i praktiken kan ett parti ha fått eller förlorat en stor andel röster från dessa grupper. Väljare som röstat på något övrigt parti finns inte heller med i beräkningen, därför blir resultatet inte alltid 100 procent.

Om vallokals­under­sökningen

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla EU-val sedan 1995. Eftersom vissa partier tenderar att bli överrepresenterade och andra att bli underrepresenterade jämfört med valresultatet viktas siffrorna för 2014 och 2019 här.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör. För ett fullständigt valresultat rekommenderar vi SVT:s resultatsida

Här kan du läsa mer om Valu.

Visa

SVT Datajournalistik

Se mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 26 maj 2019