Därför rapporterar SVT så mycket om USA

Det som händer i USA påverkar en stor del av övriga världen. Vi märker också att vår publik följer den politiska utvecklingen där med stort intresse.

Programledare med gäster i studion vid SVT:s sändning i samband med presidentvalet i USA.

Sverige har nära kulturella band till USA. Många känner sig nära det landet, trots att det ligger långt bort. Amerikansk politik påverkar hela världen – ekonomiskt, kulturellt, socialt, politiskt och även militärt.

Detta gör att vi ofta rapporterar utförligt om händelser i USA.

Vår nyhetsbevakning ska erbjuda nya insikter och perspektiv från många olika länder. Detta sker också och det finns en uttalad ambition att utöka bevakningen av våra nordiska grannländer. Vi medier bör bli bättre på att inse att Sverige idag är nära sammanlänkat även med andra regioner i världen, både genom resor och migration.

Ett hinder att rapportera om övriga världen, länder som vi vanligtvis inte bevakar, är tillgången till innehåll. Till exempel är bilder och intervjupersoner väldigt tillgängligt i USA. Detta påverkar vårt arbete. Framför allt gör det att möjligheten till att rapportera om katastrofer eller liknande i vissa delar av världen svårt, men det blir bättre.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss