Öppet arkiv

SVT erbjuder ett stort utbud av program som är handplockade ur vår svenska tv-historia.

Vad är Öppet arkiv?

Öppet arkiv är några av de guldkornen från vårt rika tv-arkiv. Så gör en nostalgisk resa genom tv-historien bland barnprogram, serier och dokumentärer. Utbudet speglar sin tids språkbruk, värderingar och historiska sammanhang.

Länge var Öppet arkiv en egen sajt, oppetarkiv.se. Nu är Öppet arkiv endast en del av SVT Play.

Vilka program finns i Öppet arkiv?

Vi får endast visa material som sänts innan den 1 juli 2005 enligt avtal. Det vilar mot Upphovsrättslagen i vilken en lagändring möjliggjorde att Öppet arkiv kunde öppna upp dörrarna för dramaserier, barnprogram och tidigare humorsatsningar.

Öppet arkiv kan endast publicera program som är producerade av SVT. Vi får inte publicera samproduktioner, externa produktioner eller inköpta program. Programmen får inte innehålla material som SVT inte har rättigheter till. Många program är uppbyggda på externa klipp, alltså filmsnuttar som inte SVT äger rättigheterna till. Dessa får inte Öppet arkiv publicera.

Varför byts innehåll ut i Öppet arkiv?

Vi har ett begränsat antal timmar som vi kan visa enligt Öppet arkivs avtal. Därför har vi valt att byta ut en del av innehållet varannan månad för att kunna visa fler och olika program över tid. Vi brukar visa saker som blir aktuella igen, så som repriser av Melodifestivaler när årets turné pågår eller vid årsdagar kan vi visa fler gamla nyhetsklipp, med mera. 

En del av innehållet av Öppet arkiv är ett fast utbud. Det planeras att visas till vidare. Hur länge vi har rättigheter för ett program finns under Mer information på SVT Play.

Hur bestäms vilka program som återpubliceras?

Först och främst måste vi kunna visa program som har en bra teknisk kvalitet. Vissa program är inte sparade på ett sätt som gör att de håller en bra kvalitet helt enkelt.

Sedan gör vi en etisk bedömning. Vi är bland annat restriktiva gällande program där privatpersoner medverkar eller program som riktar sig till barn.

Med anledning av detta, och våra rättigheter som går att läsa om här ovan, så kan det vara så att vi endast publicerar vissa avsnitt av ett program.

Går det att se Öppet arkiv utomlands?

Nej, på grund av rättighetsskäl går det inte att se på Öppet arkiv utomlands.

Hur gör jag för att önska ett program?

Öppet arkiv tar tacksamt emot önskemål på repris@svt.se.

Varför syns inte Öppet arkivs barnprogram på SVT Barn eller i barnkategorin på SVT Play? 

Vi vill att SVT Barn och barnkategorin på SVT Play ska vara en trygg plats för barnen. Några av Öppet arkivs program kan innehålla scener och/eller ett förlegat språk, som i sin tur kan uppfattas stötande. Därav har vi valt att inte ha några av Öppet arkivs program på SVT Barn och skapat en egen kategori för de barnprogram från Öppet arkiv på SVT Play, nämligen Barn – Öppet arkiv som du kan hitta genom att klicka här.

Det finns nyhetsklipp från efter 2005. Hur fungerar det?

Öppet arkiv kan till viss del visa nyhetsinslag som sänts efter 1 juni 2005 om de är "rättighetsfria" (alltså utan musik, manus, skådespelare etc.).

Om Öppet arkiv

Tjänsten Öppet arkiv är möjliggjord tack vare särskild lagstiftning samt avtal med Copyswede och IFPI/SAMI som representanter för rättighetsinnehavare. Avtalen omfattar de flesta egenproducerade program som sänts före 1 juli 2005.

För frågor gällande ersättning till upphovsmän och medverkande, vänligen kontakta respektive förbund.

Huvudrollsinnehavarna i Rederiet, ett program som är del av Öppet arkivs fasta utbud.
Huvudrollsinnehavarna i Rederiet, ett program som är del av Öppet arkivs fasta utbud.Foto: Bengt Wanselius/SVT

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss