Varför ska jag lita på att SVT Nyheter säger sanningen?

SVT:s nyhetsredaktioner har under årtionden byggt ett förtroende hos svenska folket. Flera undersökningar visar att SVT har ett stort förtroende hos en tydlig majoritet av befolkningen. Detta kräver att SVT alltid strävar mot att vara så sakliga och opartiska som möjligt. Ibland blir det dock fel i våra sändningar eller på vår sajt. Men då ska vi rätta och vara tydliga med att vi haft fel.

Rapports programledare Lisbeth Åkerman i studion.

Som Sveriges största nyhetsredaktion har vi en omfattande apparat för att säkerställa att våra nyheter är både sanna och opartiska. Men också att vi levererar de rätta infallsvinklarna och ämnena. Detta sker under hela den journalistiska processen. Många personer är inblandade innan en nyhet sänds i tv eller publiceras online. Våra reportrar är ofta experter på ett område och därmed väl pålästa när det gäller till exempel politik, ekonomi, medicin eller miljö. Sist i denna kedja finns redaktören som är en rutinerad arbetsledande journalist som ska avgöra om nyheten uppfyller alla krav som finns för att kunna publiceras. En ansvarig utgivare finns också för allt vi publicerar på SVT Nyheter. 

Saklighet och opartiskhet

Som nyhetsredaktion inom public service styrs SVT Nyheter också av ett flertal regler som ska säkerställa kvaliteten på våra nyheter. Helt grundläggande är bestämmelserna om saklighet och opartiskhet. Om någon tycker att vi brustit i detta kan man anmäla programmet eller inslaget till Granskningsnämnden. 

Dessa lagar och regler tillsammans med publikens och andra mediers granskning av SVT säkerställer att SVT håller sig till sanningen. Därtill ska läggas journalisternas yrkesstolthet. En person som arbetar som journalist på SVT ska ha sanningen och opartiskheten framför ögonen i hela den journalistiska processen. 

Ibland blir det fel

Ibland blir det ändå fel i våra journalistiska produkter. Det kan handla om rena faktafel eller att en person fått fel namn eller en felstavning. Har du upptäckt ett faktafel i ett inslag eller i en sändning kan du maila oss på kontakt@svt.se. Om du upptäckt ett faktafel i en artikel på vår sajt kan du klicka på en länk längst ned i artikeln där det står ”Hittat språk-eller faktafel? Skriv och berätta.”

Att vi på SVT Nyheter blir anmälda till Granskningsnämnden är något vi välkomnar. Vår journalistik ska hålla för extern granskning. Det som är allvarligt är om vi blir fällda. Om det händer har vi i uppgift att berätta om fällningen i våra sändningar. Här kan du göra en anmälan till Granskningsnämnden.

Något du kan vara säker på är att vi på SVT Nyheter gör allt vi kan för att just du ska få de viktigaste, och intressantaste nyheterna varje dag dygnet runt. Det är för dig vi jobbar!

0

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss