Foto: TT

Frän kritik mot DAB-radio

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska gå över till digital radio och släcka ned FM-bandet år 2022. Det är planen, enligt en utredning som presenterades i december. Nu har remisstiden gått ut och många av svaren är starkt kritiska till utredningen.

Alliansregeringen utsåg 2013 en utredare att arbeta för en övergång från analog till digital marksänd radio i Sverige. Till de som tryckt på och stöttat övergången hör Sveriges Radio och Teracom som äger och driver marknätet. Argumenten för omställningen har främst handlat om att DAB-radio skulle rymma fler kanaler, ge ökad bredd, mångfald och konkurrens och på sikt även bli billigare genom att distributionskostnaderna sjunker. I december förra året överlämnades förslaget till den nye kulturministern Alice Bah Kuhnke. Nu är remissrundan över och många av svaren som kommit in är skeptiska.

Föråldrad teknik

En del av kritikerna, som Post- och Telestyrelsen och Kungliga Ingejörsvetenskapsakademin IVA, säger att FM-nätet absolut inte bör släckas ned inom överskådlig tid. Bland övriga kritiker finns Transportstyrelsen, Konkurrensverket och Ericsson.

Medier

Vissa menar att DAB-tekniken som lanserades på 1990-talet redan är föråldrad och att radio på Internet och smartphones är framtiden istället. Kritik riktas mot kostnader på hundratals miljoner och många menar att en övergång bör vara driven av konsumenter och inte av branschen.

Dyrt byta stereo i bilen

Håkan Andurén som driver en radiobutik i Stockholm tror på bättre ljud och fler program. Han ser gärna en övergång, men kan också se nackdelar ur ett konsumentperspektiv.

– Det är väl i så fall att alla måste skaffa en ny radio och lägga pengar på det, men det tycker vi i branschen är bra, säger Håkan Andurén.

Representanter för sjöfart och inte minst bilbranschen har kritiserat utredningen för att deras intressen inte tillgodosetts. Att byta ut en bilstereo mot en DAB-variant kan kosta flera tusen kronor.

Förra gången en digitalisering av radion var på gång var för 10 år sedan, då dåvarande kulturministern Leif Pagrotsky (S) lade projektet i malpåse. Kulturdepartementet ska nu gå igenom remissvaren och besluta om och i så fall hur digitalradio denna gång ska ersätta FM-bandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet