Den gångna helgen blev regissören kallad ”the new enfant terrible of the new swedish cinema” och fick juryns specialpris vid filmfestivalen i portugisiska Estoril. I juryn satt bland andra författarna JM Coetzee och Paul Auster.
Ruben Östlunds nya långfilm ”De ofrivilliga” har Sverigepremiär på fredag. Den består av fem berättelser om grupptryck och straffet för den som ställer sig utanför gruppen.
Bakom varje berättelse finns en vardaglig historia eller anekdot som Ruben Östlund sett eller hört. Rädslan för att tappa ansiktet, fåfänga, lättpåverkade ungdomar, trycket i ett killgäng.
– Det kanske är någon sorts svensk mentalitet. Vi svenskar har en väldig respekt mot att opponera oss, säger Ruben Östlund till SVT:s Kobra.
Typiskt svensk
Många har sett filmen som en uppgörelse med något typiskt svenskt – tilltron till kollektiva lösningar. Trots det har filmen redan sålts till ett femtontal länder.
Ruben Östlund började sin karriär med att filma skidåkning i Alperna.
– Det dominerades av killgäng som umgicks intensivt. Då och några år efteråt hade jag en väldigt positiv bild av gemenskapen och gruppen.
I Alperna började Ruben Östlunds fascination över hur människor fungerar i grupp. I ”De Ofrivilliga” utforskar han hur gruppen begränsar oss och vad vi är beredda att göra för att få vara med i gänget.