Salem Al Fakir stirrar in i väggen

Uppdaterad
Publicerad

Det är grabbarnas afton i säsongens tredje program av Allsång på Skansen. Alla är 60 plus och har långa karriärer bakom sig. Den ende som är relativt ny för den svenska publiken är Salem al Fakir, men inte heller han är någon nybörjare när det handlar om musik.

Musikintresset implanterades hos alla barnen Al Fakir (sex stycken) redan som små. Vid fyraårsåldern fick Salem Al Fakir violinlektioner och han har skrivit egen musik sedan han gick i förskolan. När han var tolv studerade han för en rysk fiolprofessor och turnerade sedan som fjortonåring runt i Ryssland som soloviolinist.

Efter det väntade studier på Södra Latins musiklinje och sedan en snabb vända på Kungliga Musikhögskolans afroamerikanska program. Men efter ett och ett halvt år kände Salem Al Fakir att han gått från institution till institution under en så lång tid att han slutat lyssna på lärarna.

-Jag var ingen bra elev helt enkelt. Det kändes som att jag hade pluggat i tre miljoner år och jag var jätte skoltrött, förklarar Salem.

Jerry Williams, Lasse Berghagen, Lasse Holm och Roland Cedermark ska också stå på Solliden scenen. Salem är den yngste bland herrarna men det är enligt honom själv ingen ny erfarenhet.

-Jag har alltid varit yngst.

Att få uppträda tillsammans med en så rutinerad person som Jerry Williams gör Salem stolt även om han aldrig har lyssnat på hans musik.

-Han har en rutin som man inte kan få utan att ha hållit på så pass länge som han har gjort och det ska han verkligen ha all respekt för. Han vet så mycket mer än vad jag gör om så mycket.

Salem beskriva soundet på sin egen musik som ”ett gammalt sound fast på ett nytt sätt”.

Debutalbumet släpptes i januari och gick direkt till förstaplatsen på försäljningslistorna och sedan dess har hjulen snurrat snabbt. Det är framträdanden i olika tv- och radioprogram och under sommaren turnerar han runt i Sverige.

-Visst är det mycket att göra. Det är så många som vill ha med en på olika saker överallt och det är så svårt att tacka nej till alla de fina erbjudan som man får.

-Jag känner också att jag måste passa på nu. Publiken kan ju vara så pass nyckfull så att jag kanske är helt ute nästa år, skrattar han.

Hur och var hittar du vilan?

-Jag har ändå varit med så pass länge i den här branschen så jag har sett hur det kan gå om man inte tar tid för vila, jag känner igen varningssignalerna. Så när jag har en ledig dag så brukar jag ägna den dagen åt att stirra in i väggen. Men visst är det svårt att koppla av när det är så mycket jobb hela tiden.

För att riktigt se till att han jobbar ordentligt har Salem tillsammans med två andra startat ett eget musikförlag.

-Det är ett litet sidoprojekt som jag har, dels för att jag vill ha kontroll över min egen musik men också för att det är kul att lära sig något nytt hela tiden, förklarar han.

Hur ser din karriär ut om tio år?

-Oj, vad svårt jag vet inte.

Men drömscenariot då?

-Drömscenariot (skratt) är att jag har varit på världsturné två gånger och har en väletablerad producent och en extremt snabb sportbil, Salem.

Karolina Jonason

Fakta: Salem Al Fakir

Född: 27 oktober 1981 i Huddinge utanför Stockholm

Familj: Mamma Inger, pappa Nabil och fem syskon; Aminah, Ayman, Nassim, Sami och Fares

Spelar: piano, fiol, gitarr, trummor, bas, berimbau (brasilianskt stränginstrument med en enda sträng.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.