Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefredaktör Samuel Ogundipe kräver i uppropet att Jimmy Lai friges omedelbart. Foto: Kin Cheung/AP/TT

116 publicister i upprop för Jimmy Lai

Uppdaterad
Publicerad

”Vi är mycket oroade för den snabba försämringen av pressfriheten i Hongkong”, skriver 116 publicister i ett upprop för att frige den nu nedlagda tidningen Apple dailys grundare Jimmy Lai.

75-årige Jimmy Lai, tidningen Apple Dailys grundare och ansvarige utgivare, är häktad och åtalad för brott mot den nationella säkerheten. Tidningen tvingades lägga ner 2021 efter att myndigheterna i HongKong fryst tidningens tillgångar.

”Genom att ge sig på denna 75-åriga pressfrihetskämpe har den kinesiska regimen försökt kontrollera informationsflödet bortom landets gränser, och gjort det till angelägenhet för hela världen. När pressfrihet hotas på en plats hotas den överallt.”, skriver undertecknarna av uppropet som består av publicister från hela världen.

– Om ett land slår ner på journalister kan vi se att det ger en kedjereaktion i andra länder, säger Samuel Ogundipe, chefredaktör för Peoples Gazette i Nigeria och en av dem som undertecknat uppropet.

”En generell utmaning”

För tillfället sitter 13 journalister fängslade i Hongkong. 2020 införde Fastlandskina en ny säkerhetslag som, enligt den svenska regeringen ”kriminaliserar separatistisk och omstörtande verksamhet, liksom terrorism och samröre med främmande makt”. Detta har fått långtgående konsekvenser för yttrandefriheten i landet.

– Det är en generell utmaning världen över för oss som jobbar med media, med länder där det kan vara väldigt svårt att arbeta som journalist, säger Samuel Ogundipe.

Han blev själv gripen i Nigeria när han vägrade lämna ut sina källor, men släpptes senare. Ogundipe finns också på Amnestys lista över journalister som riskerar att bli arresterade.

– Vi kan identifiera oss med Jimmy Lais situation, men också med situationen i Hongkong för journalister i stort, säger han.

Kinas hårdare grepp om Hongkong

När Storbritannien återlämnade den forna brittiska kolonin Hongkong till Kina 1997 skiljde sig de befintliga rättssystemen markant och Hongkong hade länge en särställning i Kina med att vara ”ett land, två system”, vilket innebar ett visst självstyre och ett eget rättssystem.

De senaste åren har dock Kinas grepp om Hongkong hårdnat och i juli 2021 dömdes den första personen under den nya säkerhetslagen efter att ha kört runt på en motocykel med en flagga som manade till befrielse av Hongkong.

Prodemokratiska medier som Apple daily och Stand news har tvingats stänga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.