Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Apple Dailys tryckpressar går varma efter polistillslaget. Foto: Kin Cheung

Prodemokratiska Apple Daily lägger ner

Publicerad

Hongkongs ledande prodemokratiska tidning Apple Daily kommer att läggas ner innan slutet av veckan, rapporterar New York Times. Detta efter att säkerhetspolisen gripit ytterligare en anställd på tidningen.

Enligt New York Times uppger Apple Dailys ägare att tidningen lägger ner innan slutet av veckan. På torsdag trycks det sista numret.

Detta efter att polisen i förra veckan frös deras tillgångar och arresterade flera medarbetare.

Fler än 500 poliser medverkade vid tillslaget, som har lett till kraftig internationell kritik och ses som ett led i att Peking skärper sitt grepp över Hongkong, som tidigare har haft ett relativt oberoende från Fastlandskina.

Tidigare i veckan förutspådde man att tidningen skulle kunna fortsätta sin verksamhet i bara ett par veckor till.

I måndags sa tidningens rådgivare Mark Simon att det var optimistiskt, och att det var omöjligt att betala ut löner. Han sa också att återförsäljare försökte sätta in pengar för att hjälpa till, men att det inte gick.

Ytterligare en journalist gripen

Lokala medier rapporterar också att polisen har gripit ytterligare en journalist på tidningen.

Den 55-årige skribenten, som skriver ledare under pseudonymen Li Ping, är det senaste offret för myndigheternas kampanj mot Apple Daily, vars tillgångar frystes i förra veckan.

Journalisten anklagas för samröre med utländska element i syfte att undergräva den nationella säkerheten, en rubricering som också omfattas av den nationella säkerhetslagen.

Tidningens ägare Jimmy Lai sitter fängslad sedan i december, för att ha brutit mot de nationella säkerhetslagarna och han riskerar att få livstids fängelse.

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress sommaren 2020 och sägs ha som syfte att ”skydda rikets säkerhet”.

Lagen trädde i kraft den 30 juni 2020 och listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer