Apple Dailys tryckpressar går varma efter polistillslaget. Foto: Kin Cheung

Apple Dailys chefer inför domstol i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Prodemokratiska tidningen Apple Daily i Hongkong trotsar regimen och tryckte flera hundratusen exemplar extra av fredagsutgåvan, sedan flera av tidningens ledande chefer gripits. Två av dem ställs inför domstol på lördagen.

Omkring 500 000 exemplar, att jämföra med den normala upplagan på 80 000, nådde tidningsställen i staden vid midnatt.

-Du vet aldrig när tidningen kommer att dö. Som Hongkongbor måste vi bevara historien och hålla ut så länge vi kan, säger läsaren Tsang, som inte vill uppge hela sitt namn, och som köpte på sig flera exemplar av tidningen.

Människor stod i kö för att köpa tidningen och på en del håll tog den slut, rapporterar BBC.

Ställs inför domstol

På torsdagen greps fem chefer vid tidningen i en polisräd, och många datorer och hårddiskar ska ha beslagtagits på redaktionen. Tillgångar knutna till tidningen värda 18 miljoner Hongkongdollar – knappt 20 miljoner kronor – frystes också.

Två av cheferna vid tidningen kommer att ställas inför domstol på lördag, meddelar polisen. Enligt tidningen är det chefredaktören Ryan Law och vd:n Cheung Kim-hung.

Cheferna misstänks ha brutit mot den kontroversiella säkerhetslag, som kritiserats för att begränsa Hongkongbornas friheter och utarma regionens tidigare relativa oberoende från Peking.

Det är andra gången som polisen slår till mot tidningen. I augusti gjordes ett första tillslag, och då greps tidningens ägare, mediemogulen Jimmy Lai. Han sitter sedan i december fängslad och har fått sina tillgångar i landet frysta.

Facket fortsätter

Tidningsbolagets fackförening lovar att fortsätta att rapportera.

”Även om det är svårt under de nuvarande omständigheterna, så kommer vi att fortsätta arbetet med målet att publicera våra tidningar som normalt”, säger man i ett uttalande.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab skriver i ett Twitterinlägg:

”Räderna och gripandena vid Apple Daily i Hongkong visar att Peking använder sin nationella säkerhetslag för att rikta in sig på avvikande röster, och inte för att hantera den allmänna säkerheten.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer