Totalt 556 kulturarbetare i Norge är nu i strejk, däribland från operahuset i Oslo. Foto: LO Stat/Knut Brobakken

Ett hundratal kulturarbetare ansluter till strejken i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen trappades strejken i Norges kultursektor upp, då ytterligare 121 personer anslöt.

– Det är en tråkig dag, särskilt för publiken, säger Jan Beckmann som är VD för Oslo nye teater, vars anställda började strejka under onsdagen.

Totalt rör det sig i dagsläget om 556 musiker, skådespelare, ljudtekniker och andra kulturarbetare som strejkar.

– Vi har ju precis varit i pandemi med massa inställda föreställningar i ett och ett halvt år. Och när vi äntligen kan spela igen så kommer strejken, säger Jan Beckmann.

Under snart tre veckors tid har hundratals norska kulturkonsumenter mötts av tomma scener och inställda föreställningar.

– Vi är lite rädda att publiken till slut ger upp på oss och de andra teatrarna, säger Jan Beckmann.

”Strejkar för lika pension för kvinnor och män”

De som strejkar menar att dagens pensionssystem är orättvist och missgynnar kvinnor. De vill införa en så kallad hybridpension, som redan finns i flera andra sektorer i Norge. De anställda kommer från landets största kulturscener, så som operahuset och nationalteatern i Oslo.

– Vi strejkar för lika pension för kvinnor och män. Man skulle inte kunna tro att det är nödvändigt 2021, sa Åshild Mjelde Nordås, rekvisitör på Det norske teatret i Oslo tidigare under hösten till SVT.

De 121 kulturarbetare som under onsdagen anslöt till strejken kommer från teaterscenerna Oslo nye teater, Hålogant teater och Teater innlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.