Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker är en av undertecknarna. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT/ Musikaliska akademien

13 konstnärsförbund: ge afghanska kulturabetare visum

Publicerad

”Svenska kommuner och myndigheter har möjlighet att rädda livet på afghaner som riskerar avrättning på grund av sina yrken” skriver flera av Sveriges största konstnärsförbund i Dagens nyheter.

Tidigare har Journalistförbundet och Reportrar utan gränser uppmanat regeringen att ta hit hotade afghanska mediearbetare. Nu vill även företrädare för landets största konstnärsförbund att Sverige ska erbjuda skydd till hotade kulturarbetare.

I en debattartikel i Dagens nyheter skriver de 13 förbunden bland annat att: ”de senaste åren har vi sett hur talibanerna gjort riktade attacker mot journalister, konstnärer, artister och kulturarbetare. Människor med dessa yrken riskerar nu återigen avrättning. Ingen vet vad som kommer att hända – men historien lämnar blodiga avtryck.”

Därför uppmanar förbunden svenska kommuner, regioner och myndigheter att erbjuda skydd i form av visum till kulturarbetare, till exempel genom Fristadsprogrammet som idag finns i 25 kommuner.

”Men det finns ytterligare 265 kommuner i landet” skriver undertecknarna som hoppas att fler ska ansluta till Fristadsprogrammet.

Bland undertecknarna märks bland annat Sara Edström, ordförande Konstnärernas Riksorganisation, Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN och Calle Nathanson, VD Folkets Hus och Parker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.