Pablo Rivadulla, mer känd som Pablo Hasel dömdes i början av mars till två års fängelse och böter för låttexter som anses ha glorifierat terrorism. Foto: AP/TT

14 rappare fängslade sedan december – Amnesty oroliga för spansk yttrandefrihet

Publicerad

Amnesty international riktar kritik mot Spanien där en lag som förbjuder glorifiering av terrorism de senaste åren lett till att ett flertal rappare fängslats – både för låttexter och för twittermeddelanden.

”Det är en del i ett sedan lång tid pågående angrepp på yttrandefriheten i landet”, skriver Amnesty international i en ny rapport om den ökande trenden att fängsla bland annat rappare som anses ”glorifiera terrorism”.

Lagen, artikel 578 i den spanska brottsbalken, förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”. 2011 dömdes tre personer enligt artikeln, men de senaste två åren har 70 personer dömts.

Många dömda

I december dömdes 12 rappare från gruppen La Insurgencia till två års fängelse och böter för att ha glorifierat den nu mera nedlagda väpnade gruppen GRAPO. I februari dömdes rapparen Valtonyc för sina texter, i mars dömdes rapparen Pablo Hasel för tweets och låttexter och förra årets dömdes rapparen César Strawberry för meddelanden han skrivit på Twitter.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA – ingen av dem är i dag aktiva.

GRAPO och ETA

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startade under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.