Rapparen Valtònyc har dömts till tre och ett halvt års fängelse för vad han skrivit i sina låttexter. Internationella PEN fördömer domen. Foto: Skärmdump från rapparen Valtònycs Youtube-kanal.

Spansk rappare fängslad för att ha ”glorifierat terror och förolämpat kungen”

Publicerad
Rapparen Valtònyc döms till tre och ett halvt års fängelse efter att innehållet i några av hans låttexter uppmärksammats. Enligt domstol glorifieras terrorism och den spanska kungen ska även ha förolämpats.

Domen har lett till en diskussion om huruvida Valtònycs texter verkligen är uppviglande och om det är rättvist att han döms för att ha framfört sina åsikter, skriver den spanska dagstidningen The Local.

Enligt Spaniens högsta domstol menar domare att ”det räcker att läsa fakta från fallet för att förstå att uttrycken är av kriminell natur”.

I några av Valtònycs texter som anses kriminella står det bland annat rader som ”låt dem bli lika rädda som en polisman i det baskiska landet” samt ”kungen väntas på byns torg, med en snara runt hans hals”.

Flera dömda

Det är inte första gången en dom leder till fängelse eller böter för innehåll i låttexter och inlägg på Twitter. Flera personer har under de senaste åren dragits inför rätta då staten anser att texterna glorifierar terrorism.

Bland annat dömdes för ett år sedan rapparen César Strawberry till ett års fängelse för att ha förolämpat personer som fallit offer för terrorgruppen ETA som 1996 kidnappade en fängelsevakt.

PEN fördömer

Organisationen PEN International ställer sig oroliga till domen mot Valtònyc som fastställdes 20 februari, skriver dem på sin hemsida. Organisationen kallar lagen som trädde i kraft i Spanien 2015, och som nu används flitigt mot konstnärer, författare, journalister med flera, för ”the gag law” – munkavelslagen.

Den kontroversiella lagen syftar till att skapa trygghet, men har kritiserats häftigt för att påminna om Francos regim. Bland annat kan man bötfällas för aktivism på sociala medier och för att fotografera polis.

PEN menar att personer som fredligt framför sina åsikter nu straffas och kritiseras och att det strider mot mänsliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer