Röhsska museet i Göteborg håller fortsatt stängt. Foto: TT/ Björn Larsson Rosvall

Få museer öppnar när regeringen ger grönt ljus

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens ändring i pandemilagen gör att museer och konsthallar nu kan öppna på nytt. Trots det väljer 17 av 22 museer och konsthallar som Kulturnyheterna har varit i kontakt med att fortsatt hålla stängt.

Regeringens ändring i den så kallade begränsningsförordningen gör att museer och konsthallar från och med den elfte mars råder under samma trängselregler som gym och butiker. Beslutet innebär att man nu kan återöppna med vissa begränsningar, som en besökare per tio kvadratmeter eller maximalt femhundra besökare.

Samtidigt uppger 17 av 22 museer och konsthallar som Kulturnyheterna har varit i kontakt med, att man håller fortsatt stängt.

– Vi trodde länge att vi skulle kunna öppna den här veckan, men väntar fortfarande på besked från Folkhälsomyndigheten om vilka riktlinjer som ska gälla för museer, säger Johanna Henriksen, redaktionschef för Värmlands museum.

Även hos Göteborgs Stadsmuseum och Röhsska museet förs diskussioner kring återöppning och man följer Regeringens och Folkhälsomyndighetens riktlinjer och smittläget noga.

– Vi kommer inte att öppna nu, men när vi får det så behöver vi 15 dagar på oss för att ställa om från ett beslut, säger Britta Söderqvist, avdelningschef för Göteborgs museer och konsthall.

”Det behövs kulturutbud i ett sådant här läget”

På Tekniska museet i Stockholm har man haft öppet sedan 26 februari och enligt museichefen Peter Skogh har man vidtagit åtgärder för att skapa ett så tryggt museibesök som möjligt.

– Pandemin kommer att pågå länge och det behövs ett kulturutbud i ett sådant här läge. När pandemilagen och föreskrifterna för handeln kom i januari så kände vi: det här kan vi tillämpa.

”Eget ansvar som individer”

Moderna Museet Malmö tillhör också ett av de få museer som nu återöppnar – trots att Malmö Stads museer håller fortsatt stängt fram till den 31 mars.

– Vi har en unik utställning som vi gärna vill öppna för en svensk publik. Det känns verkligen synd om vi inte skulle göra allt vi kan för att göra den tillgänglig för allmänheten, säger Iris Müller-Westermann, chef Moderna Museet Malmö.

Det låter som att ni pushar gränsen för att visa Hilma af Klint-utställningen?

– Vi pushar inte, men du har rätt i att den stänger den 11 april. Det är upp till var och en att bestämma om man vill komma eller inte. Det är ju inget tvång. Om man känner sig det minsta otrygg så har vi full respekt för det.

Fotnot: Många museer erbjuder digitala aktiviteter trots att de är stängda för fysiska besök.

De håller öppet:

Prins Eugens Waldemarsudde

Thielska Galleriet

Tekniska museet

Moderna museet i Malmö (öppnar 16 mars)

Härjedalens Fjällmuseum 

De håller stängt:

Naturhistoriska riksmuseet Stockholm

Livrustkammaren

Vasamuseet

Sjöhistoriska

Liljevalchs

Nationalmuseum

Malmö konsthall

Skissernas museum Lund

Bildmuseet Umeå

Jamtli i Östersund

Järnvägsmuseet i Gävle (stängt pga ombyggnation)

Marinmuseum Karlskrona

Värmlands museum

Göteborgs stadsmuseum

Röhsska museet

Göteborgs konstmuseum

Sjöfartsmuseet

Göteborgs konsthall

Världskulturmuseet i Göteborg

Etnografiska museet

Östasiatiska museet

Medelhavsmuseet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer