Foto: Johan Nilsson/TT

Museer kan snart öppna med nya regler

Publicerad

Museer och konsthallar kan från nästa torsdag ha öppet med liknande regler som gäller för butiker och gym. I dag har vissa museer stängt och andra öppet, men nu blir reglerna lika för alla.

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. De ska träda i kraft den 11 mars.

Det innebär bland annat att museer och konsthallar omfattas av ungefär samma trängselregler som gäller för butiker och gym.

Många museer har stängt i dag, inte för att det är förbjudet att ha öppet, utan för att regeringen har uppmanat dem att ha stängt. Det gäller framför allt statliga och kommunala museer, medan flera privata museer har valt att ha öppet med smittskyddsanpassad verksamhet.

Med de nya reglerna måste museerna bland annat se till att det inte uppstår trängsel inne i lokalerna eller vid in- och utgångar och begränsa antalet besökare.

Djurparker och nöjesparker får liknande regler som butiker och gym från den 11 mars. Regeringen har även föreslagit att så kallade stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska omfattas av dessa regler. I dag ses de som en offentlig tillställning i juridisk mening och får bara släppa in åtta personer.

Men regeringen har ännu inte fattat beslut om detta, utan avvaktar hur smittoläget utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.