En förstörd byst i Mariupols regionala museum som ligger i ett område som kontrolleras av ryskstödda separatister i östra Ukraina. Museet har brunnit ner efter beskjutning. Foto: AP

Lokala myndigheter: 2000 konstverk har stulits i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Över 2000 konstverk har stulits från Mariupol, uppger lokala myndigheterna i staden. Det handlar om tavlor, skulpturer och ikoner som enligt uppgift har stulits från tre museer i staden av den ryska krigsmakten.  

Konsten som uppges vara stulen har förts från Mariupol till Donetsk. Bland annat rör det sig om tavlor av landskapsmålaren Archip Kuindzji och den ryske romantikern Ivan Ajvazovsky, rapporterar the Guardian.  

Enligt en medlem i stadens kommunfullmäktige, Petro Andriusjenko, ska tre originalverk av Kuindzji ha tagits från tre lokala museer, inklusive Kuindzji-museet som skadades i ett ryskt luftangrepp 21 mars. 

Kriget i Ukraina

Händelserna har polisanmälts och myndigheterna kommer också att skicka en begäran till Interpol med hopp om att kunna få hjälp.  

I helgen kom också uppgifter om att ryska soldater ska ha stulit en samling med värdefulla guldföremål från det historiska museet i Melitopol. Det handlar om kulturskatter som är över 2300 år gamla och som härstammar från det skytiska riket.

Rapport om masstöld

Konstorganisationen Getty varnade i början av kriget för att miljontals objekt riskerade att förstöras eller stjälas. Om uppgifterna stämmer är det den första rapporten om masstöld av konstföremål under kriget. Att avsiktligt förstöra kulturarv betraktas som ett krigsbrott enligt internationell rätt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har nyligen anklagat ryska trupper för massplundring, sedan ryska trupper uppges ha fångats på film när de slår in plundrade föremål i papp och skickar tillbaka dem till Ryssland. 

Kulturarv har förstörts

Det ukrainska folket har sedan krigets utbrott sökt skydda sitt kulturarv, genom att bland annat bygga skyddsvallar. Flera stora museer i landet har också flyttat konst till hemliga platser.  

Hittills har flera kulturföremål och kulturellt betydelsefulla platser förstörts, bland annat ett museum i Ivankiv, som har samlingar med ukrainsk folkkonst. Enligt Unesco ska 50 ukrainska historiska byggnader ha skadats allvarligt sedan krigets början. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet