Skvallertidning avlyssnade kändisar

Uppdaterad
Publicerad

Brittisk polis utreder uppgifter om att tidningen News of the World hyrt in privatdetektiver för att avlyssna ”tusentals” kändisar – och sedan betala mångmiljonbelopp för att tysta ned skandalen.

– Om man ska tro på de här uppgifterna så är det här helt enormt stort. Varför har en uppgörelse gjorts i domstol och sedan lagts undan, utan att vi fick veta nåt? undrade på torsdagen förre biträdande premiärministern John Prescott i en BBC-intervju.

Hovreportern dömdes 2007

Avlyssningskandalen i brittisk press

Delar av skandalen avslöjades redan för ett par år sedan när News of the Worlds hovreporter Clive Goodman dömdes till fyra månaders fängelse 2007 för att ha ”hackat” mer än 600 sms-meddelanden från telefoner tillhörande anställda inom det brittiska hovet.

Svennis drabbad

Tidningen The Guardian uppger nu att polisen redan i samband med utredningen kring Goodman fick bevis för att anställda på News of the World använt sig av privatdetektiver för att avlyssna ”2 000 eller 3 000” personer.

Bland de drabbade fanns förutom John Prescott bland andra skådespelare som Gwyneth Paltrow och Jude Law, popstjärnan George Michael och förre fotbollsförbundskaptenen Sven-Göran Eriksson.

I tre fall gjordes sedan uppgörelser där de avlyssnade fick stora skadestånd, mot löften om att hålla tyst om det inträffade.

Politisk sida

Skandalen har också fått en politisk sida i och med att Alan Coulson, som tvingades avgå som chefredaktör för News of the World när Goodman fängslades, i dag sitter som informationschef för Konservativa partiet.

Huvudkontrahenten Labour – hårt ansatt av försommarens skandal kring de brittiska parlamentsledamöternas utläggsersättningar – har snabbt reagerat med att ifrågasätta Tory-ledaren David Camerons omdöme.

”Frågan som Cameron måste besvara lyder: Stöder du honom eller ska du sparka honom?” skrev John Prescott på sin blogg på torsdagen, samtidigt som näringsminister Peter Mandelson krävde en ”fullständig och öppen förklaring” av Coulson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlyssningskandalen i brittisk press

Mer i ämnet