Goran Kajfes är bra så in i Norden. Foto: Scanpix

Nordic Music Prize till Goran Kajfes

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen presenterades årets vinnare av Nordic Music Prize vid festivalen By:Larm i Oslo.

Och vinnaren blev svenske Goran Kajfes, som därmed slog artister som Lykke Li, Ane Brun, Björk och danska Iceage. Prissumman är på 20.000 euro, vilket motsvarar ungefär 180.000 svenska kronor.

”Ren glädje av musik”

Nordic Music Prize

Juryn skriver i sitt utlåtande: ”En mycket distinkt röst enade juryn, alla kände ögonblickligen all den kärlek som gått till inspelningen, och även förpackningen.

Den innehåller en ambitiös och varm fusion av soniska element, från jazz med både afrikanska och östeuropeiska influenser till electronica. Detta dubbla album gör verkligen något som är ganska ovanligt: det förmedlar ren glädje av musik.”

Spelat med Martha Reeves

Goran Kajfes har, förutom att skapa egen musik, också spelat med de internationella storstjärnorna Sting och soullegenden Martha Reeves och svenska artister som Mando Diao, Stina Nordenstam och Robyn.

Alla nominerade

Ane Brun

(Sverige/Norge)

Lykke Li

(Sverige)

Rubik

(Finland)

Gus Gus

(Island)

Malk De Koijn

(Danmark)

Siinai

(Finland)

Björk

(Island)

Iceage

(Danmark)

Montée

(Norge)

Anna Järvinen

(Sverige)

Goran Kajfes

(Sverige)

The Field

(Sverige)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordic Music Prize

Mer i ämnet