Polis avbryter ett rave i franska Rennes med 2500 deltagare Foto: AFP/TT

2500 personer trotsade restriktioner för rave

Uppdaterad
Publicerad

Trots förbudet mot folksamlingar samlades 2500 personer i en fabrikslokal på nyårsafton i franska Lieuron. Festen pågick till och med lördagen och omkring 800 personer ska ha bötfällts eller gripits av polis.

Tumult uppstod när polisen avbröt festen på lördagen. Då hade den pågått i nästan två dygn. Enligt nyhetsbyrån Reuters lockade det olagliga ravet deltagare från hela Frankrike. Några hade till och med rest från utlandet. Fabrikslokalen som festen annordnades i ligger i Lieuron, nära staden Rennes i den nordvästra delen av landet.

Flera sanktioner

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin skriver på Twitter att fler än 1200 personer blev uppläxade av polis när de lämnade platsen. Enligt Reuters ska 800 deltagare också fått sanktioner för att ha brutit mot landets utegångsförbud nattetid, trotsat förbudet mot folksamlingar, struntat i ansiktsmask och för innehav av narkotika.

Flera poliser ska ha skadats och polisbilar vandaliserats när festen avbröts. Tillställningens initiativtagare utreds nu av polis. En förundersökning har även inletts om våld mot tjänsteman. Lokala myndigheter uppmanar nu festdeltagare att ägna sig åt självisolering i en vecka för att undvika vidare smittspridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.