Statsvetaren: ”Det är värre när politiker bryter mot restriktionerna”

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) var inte den första att få kritik för sitt beteende under coronapandemin. I höstas gick KD:s partiledare Ebba Busch på fest och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson snörvlade i riksdagen.

– Det här handlar om moral. Det är värre när politiker bryter mot restriktionerna, de ska vara ett föredöme, säger Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Efter att SVT Nyheter avslöjat att Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister shoppat på ett köpcentrum på annandagen fick han snabbt kritik. Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, kallade det ”förbannat illojalt” och statsminister Stefan Löfven menade att det varit ”oförsiktigt”.

Men Johansson är inte den första svenska politiker som kritiseras under pandemin. I höstas fick Jimmie Åkesson frågor efter att han snörvlat under ett anförande i riksdagen i september. Därefter uppmärksammades det stort att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gått på en 40-årsfest, trots Folkhälsomyndighetens rekommenadationer.

”Samma krav på politiker”

Sannolikt har fler svenskar än de tre politikerna tillåtit sig en och annan utsvävning från coronarekommendationerna, väl medvetna om att det pågår en omfattande smittspridning.

Varför blir vi så upprörda när politikerna inte följer råden?

– Om vi ställer krav på gemene man ska man rimligen ställa samma krav på politikerna. Det är egentligen ingen skillnad för medlemmar i regeringen och ledande oppositionspolitiker, kraven är samma, speciellt om de hotar med att väcka misstroende på grund av regeringens coronastrategi, säger statsvetaren Marja Lemne.

”Omdömeslöst”

Hon konstaterar att politiker måste föregå med gott exempel. Sveriges coronastrategi går ut på att alla måste ta ett personligt ansvar och bryter politikerna mot råden riskerar det att urholka respekten för åtgärderna.

– Statsminister Stefan Löfven har tagit till ordentliga brösttoner när det gäller mellandagsrean och risken för trängsel, då är det omdömeslöst att en av ministrarna shoppar – även om det fanns vakter som såg till att det inte var trångt inne på köpcentrumet i fråga, säger statsvetaren Marja Lemne.

– Man undrar ju varför han inte vände när han såg kön. I dag är politiker mycket mer uppmärksammade och folk har mobilen framme och dokumenterar, den tanken borde absolut ha slagit honom. Men ibland klickar det väl inte riktigt i huvudet. Morgan Johansson är kanske inte en dålig politiker, men det här visar ändå brist på omdöme.

”Vore märkligt att avsätta”

Följderna för politikerna blir troligtvis ändå inte så allvarliga.

– Att avsätta Morgan Johansson vore märkligt, men frågan är om det blir en offentlig åthutning där man verbalt ställer honom i skamvrån, säger Marja Lemne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.