Ebba Busch har kritiserats för att ha deltagit på fester.

Busch kritiseras efter fest – går emot rekommendationer

Publicerad

Ebba Busch har den senaste tiden deltagit i sociala sammankomster där bilder visar hur gästerna sitter tätt och skålar och dansar med varandra.

KD-ledarens agerande har väckt kritik eftersom större fester går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det var i slutet av september som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch bland annat deltog på en väns 40-årsfest, vilket Aftonbladet var först med att berätta om.

På bilder från sociala medier syns hur partiledaren och de övriga gästerna på festen sitter tätt ihop vid ett långbord.

Går emot rekommendationer

För att minska risken för spridning av coronaviruset är Folkhälsomyndighetens rekommendation att undvika större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop eller bröllop.

KD-ledarens agerande har kritiserats både från politiskt- och medicinskt håll. En av kritikerna är S-politikern Annika Strandhäll som kallat festandet för oansvarigt i en intervju i Expressen. Ebba Busch slår dock ifrån sig och menar att det är att fara med osanning att påstå att hon umgåtts tätt ihop med väldigt många människor.

”Måste få vara upp till mig”

Ebba Busch menar vidare att hon försökt göra en bedömning av festsituationen genom att exempelvis sitta med nära vänner och i övrigt vara noga med att hålla avstånd. Hon lyfter även fram att merparten av tillställningen ägde rum utomhus.

– Att jag är nära personer fysiskt som ingår i min nära umgängeskrets, det måste få vara upp till mig att göra den bedömningen, säger hon till SVT.

I veckan har Aftonbladet även rapporterat att KD-politikern Ella Bohlin som är vårdutvecklingsråd i Stockholm har deltagit på en fest. Bohlin har i en kommentar till SVT sagt att hon i efterhand anser att hon borde ha avstått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.