Så kan du tänka kring fest i coronatider

Publicerad

Politikerna Ebba Busch (KD) och Ella Bohlin (KD) har kritiserats efter att de deltagit på en fest som inte ska ha tagit hänsyn till rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Men hur ska man tänka kring privata fester? Vi tog hjälp av Jan Albert, professor i smittskydd, för att reda ut.

Omkring 25 personer fanns på festen och det ska ha förekommit kramar, kindpussar och dans, enligt Aftonbladet. I efterhand har de båda politikerna sagt att de borde ha avstått och inte deltagit i festligheterna.

Folkhälsomyndigheten avråder från större sociala sammanhang och uppmanar till social distansering. Men att avgöra hur många som ingår i ett mindre sammanhang är fortfarande upp till var och en.

– För mig låter fest som mer än sex till åtta personer, och det tycker jag att man ska undvika helt och hållet, säger Jan Albert, professor i smittskydd. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.