Regiontoppen Ella Bohlin (KD) deltog på den kritiserade kändisfesten. Foto: TT

Ella Bohlin (KD) trotsade rekommendationer – deltog på fest

Uppdaterad
Publicerad

Ella Bohlin (KD) var en av många som var på den kändisfest, där bland andra KD-ledaren Ebba Busch deltog. Festen har kritiserats kraftigt för att inte vara coronasäker och nu kommenterar Folkhälsomyndigheten festligheterna.

– Rekommendationerna gäller alla i samhället, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

Den kritiserade kändisfesten innehöll bland annat politiker och influencers och under veckan har Kristdemokraternas partiledare, Ebba Bush, kritiserats hårt för sitt deltagande.

Men under torsdagen kunde Aftonbladet berätta att även en av Region Stockholms toppolitiker Ella Bohlin (KD) deltog på festen. Bohlin, som bland annat är ordförande för regionens hälso- och sjukvårdsnämnds seniorvårdsberedning, ska enligt ett mejlsvar till SVT ha deltagit på festen för att fira en barndomsväns 40-årsdag.

I efterhand ångrar hon dock att hon deltog på festen.

– Jag borde ha stannat hemma och inte deltagit på festen, skriver hon i mejlet.

Kramar och kindpussar

Festen ska enligt Aftonbladet ha ägt rum för snart två veckor sedan och samlade omkring 25 personer i en villa utanför Stockholm. Bilder på sociala medier visar kramar, kindpussar och dans – saker som går rakt emot Folkhälsomyndighetensrekommendationer under den pågende coronapandemin.

Från Folkhälsomyndigheten vill man inte kommentera enskilda personers agerande är ändå tydliga:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten. Foto: TT

Region Stockholm: Avstå privata fester

Till Aftonbladet hänvisar Ella Bohlin (KD) till att rekommendationerna om att inte delta på fester alls kommer från statsminister Stefan Löfven (S). Samma råd kom dock även från Region Stockholm egen hälso- och sjukvårdsdirektör så sent som för en dryg vecka sedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, avråder starkt från privata fester. Foto: SVT

Hur ser du på förtroendet för dig som politiker med ansvar för seniorvården i Stockholm efter denna händelse?

– Det är klart att det kan påverka förtroendet. Även om det var min barndomsvän som fyllde 40 år som jag gärna ville uppmärksamma, så borde jag ha avstått, säger Ella Bohlin (KD).

Ångerfull Ebba Busch

Även Ebba Busch ångrar sitt deltagande på festen och skriver till SVT att hon borde avstått från att medverka på festen.

”COVID19 gör att man ställs inför valsituationer och beslut dagligen: kommer det att uppstå trängsel, kan jag hålla avstånd? Här har jag försökt göra en bedömning på förhand genom att till exempel sitta med nära vänner och i övrigt hålla avstånd. Merparten av bjudningen ägde rum utomhus. I efterhand kan jag tycka att det hade varit bättre att avstå, och det har legat till grund för de bedömningar jag gjort därefter.”, säger Ebba Busch i en skriftlig kommentar till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet