Foto: Claudio Bresciani/TT

Regionen om covidläget i Stockholm: ”Mycket oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covid-19-fall i Stockholms län fortsätter att öka. Under vecka 39 konstaterades 923 personer vara smittade, en ökning jämfört med vecka 38 då 537 fall konstaterades, uppger Region Stockholm på en pressträff.

– Vi är allvarligt bekymrade kring den ökade smittspridningen i region Stockholm just nu. Siffrorna tyder på att smittspridningen har ökat och det tyder i sin tur på att allt för många har slutat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Vi behöver trycka tillbaka det här till varje pris, fortsätter han.

Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i regionen, beskriver det som ett trendbrott som kan vara början på en större uppgång, alternativt att antalet fall lägger sig på en högre nivå. Hon uppmanar alla med symtom att testa sig.

Foto: SVT Design

– Vi har god provtagningskapacitet och uppmuntrar alla att man tar prover, säger Rotzén Östlund.

Samtidigt uppger chefsläkaren Johan Bratt att det i dag finns helt andra kunskaper kring covid-19 jämfört med i våras.

– Kunskapen inom vården är större när det gäller smittspridning, symtom och behandling. Och det finns beredskap inom vården att skala upp igen, säger Bratt.

Så här har utvecklingen av bekräftat smittade förändrats per vecka i Region Stockholm sedan vecka 27, början på juli. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.