Hör sjukvårdsdirektör Björn Eriksson om oroande tecken på smittspridningen och statsepidemiolog Anders Tegnell om eventuella nya lokala restriktioner i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Sjukvårdsdirektören om coronaläget: ”Vi ser oroande tecken på ökande smitta”

Uppdaterad
Publicerad

Den nedåtgående trenden att allt färre stockholmare smittas av covid-19 är bruten. Om kurvan fortsätter uppåt riskerar vi att få en allvarlig situation i Stockholm menar Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör.

– Det vi kan se är oroande tecken på att smittspridningen ökar. Det är låga nivåer men det ökar, säger han.

Under tisdagen höll Region Stockholm pressträff angående coronavirusets påverkan på vården och förberedelser inför hösten. Medverkande på pressträffen var sjukvårdsdirektören Björn Eriksson och hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

De både ville rikta ett tack till vårdpersonalen som sedan i mars kämpat mot coronan. Just nu är 27 personer inlagda på sjukhus för corona i Stockholm och två personer ligger på intensivvård. Det går att jämföra med 1 100 inlagda när det var som värst under våren.

Coronapandemin

Fler testas

Allt fler testas för aktivt coronavirus. Under förrförra veckan var 1,3 procent av de testade positiva. Förra veckan var den siffran 2,2.

I diagrammet ser ni andelen provtagna som fått ett positivt provsvar. Foto: SVT Grafik

– Det vi kan se är oroande tecken på att smittspridningen ökar. Det är låga nivåer men det ökar, säger Björn Eriksson.

Han poängterar att alla stockholmare nu måste hjälpa till för att inte smittan ska ta ny fart i Stockholm likt stora delar av Europa.

– Jag blir förtvivlad över de som beter sig som om det är över. Ni kan drabba andra som är mycket känsligare, fortsätter Björn Eriksson.

Nya restriktioner kan införas

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan det bli aktuellt med lokala coronarestriktioner i Stockholm efter att den nedåtgående trenden av smittofall har brutits.

– Här har vi en diskussion om att man kanske behöver införa ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen i Stockholm, sa han under tisdagens coronapressträff.

I helgen besökte Björn Eriksson SVT:s Helgstudion. Där berättade han om erfarenheterna efter vårens smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet