Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karolinska universitetssjukhuset och Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Foto: TT och SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Karolinska tar emot covidpatienter från Europa

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm kan ta emot svårt sjuka covidpatienter från Europa. En ny pandemisal och ett jetflygplan står nu redo ifall andra länders kapacitet inte räcker till.

– Vi har överkapacitet skulle jag säga. Vi kan ta emot svenska patienter och samtidigt hjälpa utlandet, framför allt när vi börjar se en andra våg i Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike, säger Lars Falk, verksamhetschef för Ecmo-centrum vid Karolinska, till Sveriges Radio Ekot, som var först med att rapportera om nyheten.

En ny pandemisal är precis färdigbyggd på Karolinska och förutom ecmo-maskiner, en slags konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen, har man tillgång till jetflygplan för att frakta svårt sjuka.

Bara fokuserat på Sverige

I normala fall hjälper Karolinskas ecmo-avdelning andra länder med patienter. Men under pandemin har man bara fokuserat på patienter i Sverige. Tills nu, då covidpatienter i Europa kan hämtas för vård i Sverige.

– Ecmocentrum på Karolinska Universitetssjukhuset har den största kapaciteten. Har vi den minsta överkapaciteten där så hjälps vi åt över hela världen men framför allt i Europa, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, som på söndagen gästade SVT:s Helgstudion.

Hör Björn Eriksson berätta mer om ecmo-vården i videon längst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer