• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Åsa Ragnarsson som driver en alpackafarm utanför Nykvarn: ”Kul att få visa att alpackor inte bara är ulliga och gulliga”. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Alpackor kan vara nyckeln till läkemedel mot covid-19

Publicerad

Jakten på ett läkemedel mot covid-19 har gått på högvarv sedan pandemins början. En oväntad metod kan enligt forskarna vara vägen framåt – antikroppar från alpackor.

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt neutraliserade antikroppar hos alpackor som har förmågan att blockera viruset från att ta sig in i våra celler. Forskarna menar att den här antikroppen har potential att utvecklas till ett läkemedel mot covid-19.

I februari injicerade forskare från Karolinska institutet en alpacka i Tyskland med ytprotein från covid-19. Två månader senare när forskarna tog blodprover visade det sig att alpackan hade ett kraftigt immunsvar.

Åsa Ragnarsson som driver en alpackafarm utanför Nykvarn är inte förvånad.

– Alpackor är fantastiska djur och det finns många nyttoområden med dem, säger hon.

Få ner kostnaden

Det som är unikt med antikropparna är att de är en tiondel så stora som traditionella antikroppar vilket gör att de kan framställas i större omfattning med ganska enkla medel. Något som gör metoden kostnadseffektiv.

Nu hoppas forskarna att deras upptäckt ska leda till en möjlig läkemedelskandidat mot infektion.

Nano-antikroppar hos alpackor

Visa

Nano-antikroppar som även kallas neutraliserade antikropp förekommer naturligt i kameldjur. Metoder med nano-antikroppar används redan idag för att till exempel hämma virala luftvägsinfektioner. Då genom att direkt utveckla nano-antikroppar i människan.

Mer info om studien finns här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet