– När larmet går har jag 30 sekunder på mig annars dör patienten, säger Ann-Louise Svensk Ecmo-sjuksköterska på Nya Karolinska i Solna. Foto: Tim Ekendahl/SVT

Ecmo-vården skalar upp – när intensiven trappar ner

Uppdaterad
Publicerad

Ecmo är svenska vårdens sista och mest avancerade vapen mot covid-19. På Karolinska i Solna finns i dag tio Ecmo-vårdplatser och dessa har den senaste tiden varit fullbelagda med främst covidpatienter. Nu visar en ny prognos att två procent av de som intensivvårdas för covid behöver ecmovård.

När coronapandemin slog till i februari saknades data för Ecmo-vården eftersom länder som till exempel Italien prioriterat bort den här typen av avancerad och resurskrävande intensivvård.

– I Sverige gjorde vi tvärtom. Vi expanderade och på kort tid tredubblades antalet platser. Hade vi inte skalat upp i februari och mars hade det blivit en katastrof och vi hade inte kunnat rädda alla liv som vi nu gjort, säger Lars Falk som är verksamhetschef på Ecmo-centrum på Karolinska sjukhuset i Solna.

Corona i Stockholm

Ecmo-behandling sätts in som en sista åtgärd för patienter med svår covid-19 som inte svarat på vanlig intensivvård. Behandlingen innebär att en oxygenerator, även kallad konstgjord lunga, syresätter blodet genom ett membran och sedan skickar tillbaka blodet in i kroppen igen.

Ny prognos för Ecmo-vården kan vägleda övriga Sverige

Genom att studera kurvor och data har Ecmo-centrum nu tagit fram helt nya beräkningar för behovet. De visar att två procent av patienterna som intensivvårdas för covid behöver Ecmo-vård. Hittills har 21 covidpatienter fått Ecmo-vård på Karolinska – alla som bedömts klara den tuffa vårdformen. De flesta har vårdats mellan fyra och sex veckor.

Även om behovet av intensivvård planat ut den senaste tiden i Stockholm och Södermanland märks inget av det på Ecmo-centrum vid Nya Karolinska i Solna.

– Vi har jämt skägg eftersom vi ska serva hela Sverige med Ecmo-vård, säger Lars Falk.

Ecmo redo att möta övriga Sveriges behov

Ecmo-centrum på Nya Karolinska i Solna förväntas klara av riksbehovet när vågen når övriga landet. I Stockholm och Sörmland bedöms toppen ha passerat, nu återstår det att se om kapaciteten räcker för övriga regioner.

– Ecmo-behovet kommer finnas där. Frågan är hur snabbt de andra regionernas kurvor kommer svänga och när patienter insjuknar i covid, säger han.

Vad är ECMO?

ECMO – Extracorporeal Membran Oxygenering är en modifierad hjärtlungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen via ett membran.

Vanliga anledningar till ECMO-behandling hos vuxna är blodförgiftning, lunginflammation, hjärtmuskelinflammation, leukemi och alla sjukdomar med dålig lung- eller hjärtfunktion som är livshotande men med en trolig god prognos om grundsjukdomen får läka.

Medeltiden för vård av barn och vuxna är cirka 15 dagar.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet