Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara vissa personer testas för covid-19. Hör smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund om mörkertalen. Foto: TT

Covid-19 ökar i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat och just nu vårdas 120 personer på sjukhus i Region Stockholm.

Sedan i mitten på juli har antalet covid 19-fall ökat gradvis och är tillbaka på liknande nivåer som före sommaren.

– Jag tycker inte man behöver vara orolig på grund av ökningen men det är viktigt att följa vaccinrekommendationerna, säger Maria Rotzén Östlund som är smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Corona i Stockholm

Det cirkulerar olika virusvarianter i landet och under hösten levereras nya uppdaterade vaccin till Sverige som personer i riskgrupp och de som är över 65 år rekommenderas att ta.

Ökningen av bekräftade fall av covid-19 följer trenden i resten av världen. Foto: SVT Grafik

Ökning under hösten

Ökningen i Stockholm följer samma trend som resten av landet. Samtidigt ser man även tecken på ökad smittspridning i flera länder inom Europa och i andra delar av världen, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Ökningen förväntas att fortsätta under hösten och vintern. Covid-19 är ett luftvägsvirus och de brukar spridas mer under höst och vinter. Men en annan anledning kan vara Eris, som den nya varianten som cirkulerar i landet kallas.

– Det blir inte värre symtom av den varianten men vi är ju inte vana vid den så det kan också vara en anledning till ökningen, säger Maria Rotzén Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet