RS-virus liknar förkylning – snuva, hosta och irriterade ögon kan förekomma. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare: Vanlig förkylning skyddar små barn mot covid-19

Publicerad

Forskare tror sig nu ha hittat en förklaring till varför små barn inte blir lika sjuka som äldre när de smittas av Sars Cov 2-viruset. Ett av de vanliga förkylningsvirus som ofta drabbar barn tycks nämligen träna upp deras försvar även mot Sars Cov 2. Det här kan påverka hur man ska vaccinera barn och äldre vuxna mot virusinfektioner.

Under pandemin blev det allt mer tydligt att det är äldre personer som drabbas hårdast av covid-19. Små barn däremot blir sällan allvarligt sjuka. Orsaken till detta har varit oklar även om teorier funnits att förkylningar kan ha en skyddande effekt.

Nu har forskare vid Karolinska institutet visat att ett av de vanliga förkylningsvirusen, OC43, som ofta drabbar små barn, sannolikt tränar upp deras immunförsvar även mot Sars Cov 2.

– Vi har sett att barn mellan 2 och 6 år, som har haft det här förkylningsviruset även har ett skydd mot Sars Cov 2, trots att de inte tidigare utsatts för det, säger immunologen Annika Karlsson.

Blodprov visade olika resultat

Forskarna har analyserat 48 blodprover som togs från barn före pandemin. I dessa hittade de T-celler som reagerade även mot Sars Cov 2. Blodprover från äldre vuxna visade inte alls samma resultat.

– Vi tror att en tidigare infektion med förkylningsvirus hjälper T-cellerna att sätta igång immunförsvarets reaktion även mot Sars Cov 2 hos små barn. Hos äldre vuxna fanns inte alls samma effekt. Det kan förklara varför barn inte blir lika sjuka i corona som äldre, säger Annika Karlsson.

Studien, som publicerats i tidskriften PNAS, kan leda till mer skräddarsydda vaccinprogram för barn och vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.