Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinas utrikesdepartement är kritiskt mot de senaste underrättelseuppgifterna från USA om teorin att covid-virusets usprung kom från en labbläcka i Wuhan. Foto: Mark R. Cristino/EPA/TT

Kina om labbläcka-teorin: ”Ingen som helst trovärdighet”

Uppdaterad
Publicerad

Kina tillbakavisar nu FBI:s högste chef Christopher Wrays påstående om att covid-virusets ursprung sannolikt är en labbläcka i Wuhan.

– Vi uppmanar den amerikanska sidan att respektera den forskning och fakta som finns, och sluta göra politik av covid-19-virusets usprung, säger Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

På söndagen kom rapporter om att det amerikanska energidepartementets underrättelsetjänst bedömer att covid-19-viruset sannolikt läckte ut från ett viruslaboratorium i Wuhan. Nu hävdar även FBI:s högsta chef Christopher Wray att viruset sannolikt kom från en labbläcka.

Men det är något som Kina förnekar och nu vädjar talespersonenen för Kinas utrikesdepartement till USA att sluta ta upp covid-virusets ursprung och ”politisera spårningen av covid-19”.

– Det finns ingen trovärdighet överhuvudtaget i deras påståenden, säger Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Se mer från uttalandet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.