Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marknad i Wuhan i januari 2020. Foto: Chinatopix via AP/TT

FBI-chefen: Labbläcka troligen bakom covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19:s ursprung har diskuterats flitigt de senaste åren. Nu hävdar FBI:s högsta chef att viruset sannolikt kom från en labbläcka i Wuhan.

– Det här går på tvärs mot vad många forskare fortfarande tror, nämligen att viruset uppkom på naturlig väg, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

På söndagen kom rapporter om att det amerikanska energidepartementets underrättelsetjänst bedömer att covid-19-viruset sannolikt läckte ut från ett viruslaboratorium i Wuhan.

I en intervju med Fox News på tisdagskvällen uppger FBI:s högste chef Christopher Wray att han delar energidepartementets hållning.

– Enligt min mening har den kinesiska regeringen gjort sitt bästa för att hindra och villa bort det här arbetet, säger Christopher Wray.

Naturlig väg vanligaste teorin

De flesta av de totalt 18 statliga underrättelsetjänsterna i USA är fortfarande antingen splittrade eller tror på teorin om att viruset uppkom på naturlig väg, från djur till människa, som den mest sannolika, rapporterar CNN.

Men SVT:s USA-korrespondent Fouad Yousefi framhåller att det allt tydligare fingerpekandet mot Kina från amerikanskt håll inte ska underskattas. Tidigare har man vetat att FBI utreder var covid-19 kommer ifrån och att delar av underrättelsetjänsterna i USA har trott på teorin.

– Nu fick vi det svart på vitt för första gången, säger han.

Kinesiska myndigheter har andra teorier

Det kinesiska utrikesdepartementet har ännu inte kommit med något uttalande efter FBI-chefens påståenden. Men senast för några dagar sedan hänvisade Kina till en undersökning som Världshälsoorganisationen (WHO) genomförde i februari 2021, där man ansåg att teorin om läckage från laboratoriet var ”extremt osannolik”.

I juli samma år svängde WHO i frågan och sade att det var för tidigt att utesluta teorin.

– Det sker olyckor i laboratorier, det är vanligt, sade WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus.

Kinesiska myndigheter har ägnat sig åt andra teorier, berättar SVT:s Kinakorrespondent Tilde Lewin. År 2019 var flera amerikanska militärer på plats i Wuhan för att delta i de militära världsspelen, ett sportevent för militärer.

– Det amerikanska laget var jättedåligt. Då tycker kinesiska myndigheter att det tyder på att de hade covid allihopa, och att det antagligen spreds från det här amerikanska laget i Wuhan, säger Tilde Lewin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.