Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det sker olyckor i laboratorier, det är vanligt, säger WHO-chefen Tedros Ghebreyesus och hänvisar till hans tidigare jobb som labbtekniker. Visa alla (2)
Visa alla (2)

WHO: Labbläcka bakom coronapandemin kan inte uteslutas

Uppdaterad
Publicerad

Började Corona-pandemin i ett laboratorium i Kina? Extremt osannolikt slog WHO fast så sent som i februari i år.

Idag säger WHO-chefen Tedros Ghebreyesus att det är för tidigt att utesluta teorin om en labb-läcka och att Kina måste visa en större öppenhet.

– Det sker olyckor i laboratorier, det är vanligt.

Ett naturligt hopp från fladdermöss, via ett mellandjur, till människan? Eller en läcka från laboratoriet i Wuhan i Kina?

Den första teorin stämmer med hur de två tidigare corona-pandemierna, SARS och MERS, spreds – via olika djur från fladdermöss till människan. Men ursprunget till covid-pandemin – som dödat över fyra miljoner människor – är fortfarande oklart.

”Borde börjat i grottområde”

De flesta forskare är ändå överens om att viruset sannolikt kommer från fladdermöss. Och labbet i Wuhan har länge forskat på corona-virus som tagits från just fladdermöss i grottor.

Men därför borde pandemin ha börjat i det området, inte i megastaden Wuhan 150 svenska mil därifrån, menar de som tror på en labb-läcka.

Hur är det möjligt att en smittad rest från grottområdet till Wuhan utan att smitta en enda person i sin familj eller någon medpassagerare på ett tåg eller ett flyg? Då är en läcka från corona-labbet, i tio-miljonersstaden Wuhan där pandemin började, mera sannolik, resonerar de som tror på en läcka.

”Ett alltför perfekt virus”

Det stärks av att forskarna i Wuhan – på konstlad väg – försökt skapa ett corona-virus som med stor sannolikhet kan smitta människor.

Avsikten har varit den bästa: att ta fram ett vaccin redan innan naturen utvecklat ett nytt corona-virus och på så vis minska skadorna av nästa pandemi.

WHO-chefen: Olyckor händer

Men säkerhetsnivån på laboratoriet i Wuhan var, enligt en rapport från USA:s UD, bristfällig. Och i dag säger WHO-chefen Ghebreyesus: ”Som immunolog har jag arbetat mycket i laboratorier och jag vet av personlig erfarenhet att olyckor händer”.

Flera forskare pekar också på att covid-viruset är allt för perfekt för mänskliga celler för att ha utvecklats i naturen.

Men de som tror att viruset ändå utvecklats i naturen menar att det är så tidigare corona-virus, som SARS och MERS, utvecklats. Och att förespråkarna för labb-läcke-teorin är mera intresserade av att komma åt Kina politiskt än att söka sanningen.

Men oavsett vilket börjar nu allt fler experter och politiker – som tidigare avfärdat teorin om en labb-läcka – att vackla i sin tidigare övertygelse om att den var en politiskt motiverad konspirationsteori.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.