Vet man mer idag om coronavirusets ursprung, och såg man annorlunda på saken när det var Trump som pratade om labb i Wuhan? Se videon. Foto: TT/Faksimil

Facebook svänger om Trumps ”kinesiska labb-teori” – men först efter Bidens besked

Uppdaterad
Publicerad

Dåvarande president Trump talade om att covid-19 kunde komma från ett labb i Wuhan. Då kritiserades han, och teorin förbjöds på Facebook. Nu har president Biden öppnat för samma sak – och då tillåter Facebook återigen teorin på sina plattformar.

USA:s president Joe Biden kräver svar om coronavirusets ursprung. Enligt presidenten är det lika troligt att viruset härstammar från de levande djuren på en matmarknad i Wuhan som att det läckte ut från ett laboratorium.

Fram till Bidens besked var det inte tillåtet att sprida påståenden om covid-19 och laboratorier på Facebook. Men nu har de ändrat sig.

– Det är väldigt svårt för de här stora sociala medier-aktörerna att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Till och med för de främsta experterna är det i nuläget omöjligt att till 100 procent fastställa vad som är sant, och då måste man fråga sig: Kan verkligen Facebook göra det?, säger epidemiologen Emma Frans.

I videon ovan sammanfattar Emma Frans vad vi vet, och om omgivningen har sett annorlunda på likadana ståndpunkter från Joe Biden och Donald Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.